/ SZEX / Lehet, hogy meleg vagyok?
  2017-01-30

Lehet, hogy meleg vagyok?

Kamaszkorban rengeteg testi-lelki változáson mennek át a fiatalok, amelyeket feldolgozni és a helyükön kezelni bizony időnként nagy kihívást jelent. Az egyik legnagyobb újdonság tinik életében a szexualitás beszivárgása a mindennapi életbe. Napjainkban sok – és egyre több - serdülőben merül fel a kérdés: „Vajon melyik nemhez vonzódom?” Mi lehet az oka ennek a bizonytalanságnak?

Sokkal nyíltabbá vált a kommunikáció

Egy adott társadalomban bizonyára ugyanolyan arányban fordulnak elő a különböző szexuális beállítódások 2017-ben, mint mondjuk 100 évvel ezelőtt, ennek ellenére mégis nagyon sok kamasz keresi a választ a kérdésre. Az bizonyos, hogy jelen társadalmunk jóval nagyobb teret biztosít önmagunk kereséséhez, felvállalásához minden – így szexuális – téren is, mint korábban. Ennek eredményeképp elképzelhető, hogy ma jóval többen merik bevallani maguknak és a környezetüknek, hogy az azonos neműekhez (is) vonzódnak, mert nem kerülnek szembe feltétlenül a kiközösítéssel, diszkriminációval.

A média hatásai

Azonban nem mehetünk el azon tény mellett sem, hogy a környezeti hatások és a média jelentős befolyással vannak a személyiségfejlődésre: ha azt közvetítik, hogy elfogadott mindkét vagy az azonos neműek iránt érzett vonzalom, akkor feléledhet a kíváncsiság, a kalandvágy is egy - még önmagában (nem csak szexuálisan) bizonytalan - serdülőben, ami azonban nem jelenti a nemi irányultság eltérését.

Genetika, pszichológiai fejlődés, tapasztalatok, külső tényezők 

A szexuális irányultság hátterében figyelembe kell vennünk a genetikát és a biológiai szexualitást. A pszichoszexuális fejlődésünk alapja pedig a saját biológiai nemünkkel való azonosságunk felismerése és elfogadása. Ezzel egy időben az adott nemhez kapcsolható nemi szerepeket is elsajátítjuk. Ezek megszilárdulásának időszakában (körülbelül 4-10 éves kor között), a gyermekek többnyire felfedezik a testiségét is a szexualitásnak – leginkább a saját testükön, de gyakran előfordul, hogy egymás teste iránt érdeklődnek. Ennek a kíváncsiságnak, korai élményeknek fejlesztő hatása van a későbbi szexuális reagáló készségre, ez tehát szükséges része a fejlődésnek.

Tehát a biológiai meghatározottság mellett a környezet, a tapasztalat, a tanulás is nagy hatással van a pszichoszexuális fejlődésre.

Az azonos neműekhez (is) való vonzódás okai a mai napig nem határozhatóak meg konkrétan. Az biztos, hogy a nemi érdeklődés egy kontinuum mentén helyezkedik el, melynek a homoszexualitás az egyik, a heteroszexualitás a másik végén helyezkedik el és közben rengeteg átmenet elképzelhető attól függően, hogy a kíváncsiság, a vágyak, a vonzalom, a partnerigény milyen formában és mértékben jelennek meg az egyén életében. Azonban nem keverendő össze a szexuális érdeklődés eltérése azzal, ha külső hatások révén (aktuális csalódás, média-hatás, ideálkeresés, stb.) irányul egy önmagában bizonytalan serdülő figyelme a saját neme felé időlegesen.

(Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus, kapcsolatanalitikus)