Főoldal / SZEX / Leszbikus vagyok, hogyan valljam be?
  2015-12-02

Leszbikus vagyok, hogyan valljam be?

Rengeteg olyan ember van, aki segíthet neked és támogathat. Ha eddig nem tudtál beszélgetni senkivel sem az érzéseidről, gondolj valakire, akiben nagyon megbízol! Valószínű, hogy nem fogja minden ismerősöd elfogadni a szexuális orientációdat és sokszor elutasításba, diszkriminációba ütközhetsz.

Szóval érdemes találni valakit, akire számíthatsz, és aki támogatni fog. Fontos, hogy a saját értékrended és ítéleted szerint gondolkozz. Akit támogatódnak választhatsz gyakran kerülhet ki közülük:

  • szülő,
  • orvos vagy védőnő,
  • családtag,
  • tanár, akiben megbízol,
  • egy jó barát,
  • egyházi személy.

Az érzéseid megoldása és a tudat, hogy valaki figyel rád nagyon fontos. Ha senki nem áll ilyen közel hozzád, akkor rengeteg olyan csoport van, ahol megértő fülekre találhatsz és ahol hasonló problémákkal küzdő emberekkel is megoszthatod a gondjaidat.leszbikus

Homoszexuális, heteroszexuális szervezetek

Ilyen például a Háttér Társaság a Melegekért, az LMBT, a GBME és a PFLAG is. Ezek olyan szervezetek, melyek célja konkrét segítségnyújtás (segítőszolgálatok szervezése, HIV/AIDS-megelőzés, közösségszervezés) mellett a közvélemény figyelmének felhívása a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek problémáira és azok megoldatlanságára.

Tanácsadók

Sok iskolában vannak tanácsadók, akik az életedet, pályádat, egészségedet próbálják egyengetni. Érdemes velük is elbeszélgetni, tőlük információkat szerezni.

Más szervezetek

Böngéssz az interneten, a telefonkönyvben, vagy még a helyi újságokban is, hogy olyan csoportokra, szervezetekre találj rá, melyek segítenek a homoszexuálisoknak. Emellett online is ismerkedhetsz, és bár így is nehéz az igazságról beszélgetni, mégis sokat segíthetnek neked. Emellett mindig tartsd észben, hogy az internet nem biztonságos, olvasd el cikkünket, hogy a neten is biztonságban légy!

Mit mondjak a szüleimnek vagy a családtagjaimnak?

A szülőkkel való beszélgetés nagyon ijesztő lehet, és sok bátorságra van szükség, ha be szeretnéd nekik vallani az igazságot. Nem mindenki fogja elfogadni a homoszexualitásodat elsőre, ám a szexuális hovatartozásod titkolása megfosztja az életed fontos embereit attól, hogy teljes egészében megismerjenek téged. Ezek miatt pedig magányossá válhatsz.

Persze ne siettess semmit, és fontold meg, hogy mikor és hogyan vallod ezt be nekik. Ne érezz nyomást – ha még nem állsz készen, nem kell beszélned senkivel sem. Egyes meleg tinik sokkal közelebb kerültek családjukhoz, miután bevallották nekik az igazságot. Persze egyes szülők sokkal nehezebben fogadják el az igazságot, és így akár amiatt is aggódhatsz, hogy igazságtalanul fognak bánni veled. A lényeg, hogy pont olyan nyitott és őszinte légy a szüleiddel, ahogyan az neked a legkényelmesebb.

Ha kiállasz a családod elé, érdemes magaddal vinni valakit, akiben nagyon megbízol, és aki ott is támogatni fog. Egyes tinik nyugodtabbak lesznek, hogyha először gyakorolhatnak valakivel. Mások egyszerűbbnek találják, ha levélben vallják be az igazságot, nem pedig szemtől-szembe. A lényeg, hogy utána is legyen esélyed a támogatóiddal kitárgyalni a szüleid reakcióját.

Hol találhatnak a szüleim információt és támogatást?

A szexuális hovatartozásodról való információk összezavarodottá és aggodalmassá teheti őket. Miután bevallottál nekik mindent, készülj fel arra, hogy időre lesz szükségük, hogy megemésszék a hallottakat. A legjobb, amit tehetsz értük az, hogyha őszintén válaszolsz nekik és elmondod, hogy kikkel beszélhetnek, hol szerezhetnek információt. Minél jobban látják, hogy képes vagy gondoskodni magadról és felelősségteljesen dönteni, annál nyugodtabbak lesznek.

Egyébként több szülőknek szóló könyv, csoport, weboldal is van ami sokat segíthet nekik a tények feldolgozásában.

Mit mondjak a barátaimnak?

A barátaiddal ár egész más a helyzet, teljesen máshogyan reagálnak és éreznek, mint a szüleid. Normális, hogy szeretnéd, hogy a barátaid és a kortársaid elfogadjanak. Az is igaz, hogy a középiskolában nehezebb beilleszkedni, akármilyen is legyen a szexuális hovatartozásod. Ami segíthet az, hogyha olyanokkal veszed körbe magadat, akik elfogadnak téged úgy, ahogy vagy. Egyes barátaid lehet, hogy már tudják, míg mások meg lesznek lepve. Ám az őszinteség és nyitottság, valamint a tudat, hogy milyen sok emberre támaszkodhatsz segíteni fog abban, hogy a barátaiddal jól megértsétek egymást.

(Gy. A., youngwomenshealth.org)