Főoldal / SZEX / Meleg vagy leszbikus vagyok, mit tegyek?
  2011-08-09

Meleg vagy leszbikus vagyok, mit tegyek?

Lányoknak, akik lányokat szeretnek, és fiúknak, akik fiúkat. Meg persze azoknak, akik egyszerűen csak kíváncsiak...

Fejtsd meg!

Az egyetlen ember, aki tudja, hogy kihez vonzódsz, az Te vagy. Amit a családod, a barátok, az iskola és általában a világ sugallnak, befolyásolhatja, hogy hogyan viszonyulsz a saját érzelmeidhez. De aki eldönti, hogy pontosan mit is érzel, az csak Te lehetsz.

Van, aki teljesen biztos bene, hogy meleg vagy leszbikus, néhány ember mindkét nemhez vonzódik, a többiek pedig azt mondják, hogy egyszerűen nem érzik teljesen egyértelműnek a dolgot.

Senki sem tudja, hogy mi határozza meg a szexualitásunkat. A körülöttünk lévő emberek, az, hogy mi történik velünk életünk során, esetleg egyszerűen csak ilyennek születtünk, vagy csak nyitottabbak vagyunk és kíváncsiak. A homoszexualitás általában negatív üzenetet sugároz az emberek felé, ezek után sokan megbékélnek vele, hogy ha a saját nemedhez vonzódsz, az szívás. Nézd meg a homofóbiáról szóló cikkünket, ha többet szeretnél tudni!homoszexuális

Öntudat

Homoszexuális, heteroszexuális, biszexuális, meleg, leszbikus és lehetne még folytatni a sort. Az emberek sokféle szót használnak, hogy meghatározzák szexuális beállítottságukat. Néhányan viszont egyáltalán nem engedik megbélyegezni magukat. Ha találsz magadnak egy megfelelő címkét, az megnyugtató lehet, de nem nélkülözhetetlen.

Ami a leginkább számít az, hogy jól érezd magad a bőrödben.

Ha felvállalod

Mit mondjak a szüleimnek vagy a családtagjaimnak?

A szülőkkel való beszélgetés nagyon ijesztő lehet, és sok bátorságra van szükség, ha be szeretnéd nekik vallani az igazságot. Nem mindenki fogja elfogadni a homoszexualitásodat elsőre, ám a szexuális hovatartozásod titkolása megfosztja az életed fontos embereit attól, hogy teljes egészében megismerjenek téged. Ezek miatt pedig magányossá válhatsz.

Persze ne siettess semmit, és fontold meg, hogy mikor és hogyan vallod ezt be nekik. Ne érezz nyomást – ha még nem állsz készen, nem kell beszélned senkivel sem. Egyes meleg tinik sokkal közelebb kerültek családjukhoz, miután bevallották nekik az igazságot. Persze egyes szülők sokkal nehezebben fogadják el az igazságot, és így akár amiatt is aggódhatsz, hogy igazságtalanul fognak bánni veled. A lényeg, hogy pont olyan nyitott és őszinte légy a szüleiddel, ahogyan az neked a legkényelmesebb.

Ha kiállsz a családod elé, érdemes magaddal vinni valakit, akiben nagyon megbízol, és aki ott is támogatni fog. Egyes tinik nyugodtabbak lesznek, hogyha először gyakorolhatnak valakivel. Mások egyszerűbbnek találják, ha levélben vallják be az igazságot, nem pedig szemtől-szembe. A lényeg, hogy utána is legyen esélyed a támogatóiddal kitárgyalni a szüleid reakcióját.
Hol találhatnak a szüleim információt és támogatást?

A szexuális hovatartozásodról való információk összezavarodottá és aggodalmassá teheti őket. Miután bevallottál nekik mindent, készülj fel arra, hogy időre lesz szükségük, hogy megemésszék a hallottakat. A legjobb, amit tehetsz értük az, hogyha őszintén válaszolsz nekik és elmondod, hogy kikkel beszélhetnek, hol szerezhetnek információt. Minél jobban látják, hogy képes vagy gondoskodni magadról és felelősségteljesen dönteni, annál nyugodtabbak lesznek.

Egyébként több szülőknek szóló könyv, csoport, weboldal is van, ami sokat segíthet nekik a tények feldolgozásában, s honlapunk szülőknek szóló aloldalán is találhatnak cikket ezzel kapcsolatban.

Mit mondjak a barátaimnak?

A barátaiddal ár egész más a helyzet, teljesen máshogyan reagálnak és éreznek, mint a szüleid. Normális, hogy szeretnéd, hogy a barátaid és a kortársaid elfogadjanak. Az is igaz, hogy a középiskolában nehezebb beilleszkedni, akármilyen is legyen a szexuális hovatartozásod. Ami segíthet az, hogyha olyanokkal veszed körbe magadat, akik elfogadnak téged úgy, ahogy vagy. Egyes barátaid lehet, hogy már tudják, míg mások meg lesznek lepve. Ám az őszinteség és nyitottság, valamint a tudat, hogy milyen sok emberre támaszkodhatsz segíteni fog abban, hogy a barátaiddal jól megértsétek egymást.

Támogatás

A Minus18, 18 éven aluli homoszexuális fiataloknak szervez különféle rendezvényeket Ausztráliában. Az ő honlapjukon is találsz történeteket azokról, akik nyíltan felvállalták homoszexualitásukat. A Rainbow Network website-ján több linket is találsz támogató csoportokhoz, ha jól tudsz angolul.

(P. K., lovegoodbadugly.com)