Főoldal / SZEX / A helyes óvszerhasználat
  2016-04-08

A helyes óvszerhasználat

Nemrég kezdtem el szexelni, és a párommal az óvszer használata mellett döntöttünk. Hogyan kell helyesen használni az óvszert? Azt tudom, hogyan kell feltenni és leszedni, de folyton attól félek, hogy elszakad vagy lecsúszik.

Azt is mondta valaki, hogy a magömlés után rögtön le kell venni. Igaz ez? Eleinte így csináltam, de aztán „bent maradtam”, mert azt akartam, hogy a partneremnek orgazmusa legyen. Tényleg fontos, hogy a magömlés után azonnal lehúzzam?

Kedves Levélíró!

Jó hallani, hogy partnereddel ragaszkodtok az óvszerhasználathoz! A következetes és helyes óvszerhasználattal jelentős mértékben csökkenthető a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek, köztük a HIV-fertőzés kockázata.

Mindegy, hogy orális, anális vagy vaginális szexre használjátok-e az óvszert, a helyes alkalmazásnak van néhány alapszabálya, melyek betartásával elkerülhetők az olyan balesetek, mint a gumi elszakadása vagy lecsúszása. S ne feledd, magát az aktust mindig meg kell előznie mindkét fél hajlandóságának és az előjátéknak. Hát akkor lássuk!

Mielőtt használnád az óvszert

 1. Tartsd hűvös, száraz helyen, és ne érje közvetlen napfény.
 2. Ellenőrizd a lejárat idejét.
 3. Nyomd össze a csomagot: nem jön ki belőle a levegő?
 4. Óvatosan bontsd ki a csomagot, semmiképp se a fogaddal!
 5. Ha az óvszer sérültnek, kifakultnak vagy töredezettnek látszik, ne használd!

Az óvszer felhelyezése:

 1. Az egyik kezeddel csippentsd össze az óvszer elejét, hogy legyen hely a kiömlő spermának.
 2. A másik kezeddel tekerd le az óvszert a hímvessző tövéig.
 3. Közben ugyanezzel a kezeddel folyamatosan távolíts el minden levegőbuborékot az óvszerből.
 4. Kend be síkosítóval az óvszer külsejét, hogy csökkents a fölösleges dörzsölést, amelytől kiszakadhat.

Az aktus után

 1. Miközben kihúzod a hímvesszőt, fogd az óvszert a tövénél, nehogy lecsússzon.
 2. Vedd le az óvszert, és dobd a szemétbe, de soha ne a vécébe.

Ami az utolsó kérdésedet illeti, a szakemberek azt javasolják, hogy addig kell a hímvesszőt kihúzni, míg merev, mert ahogy veszít merevségéből, kiszivároghat mellette a sperma vagy lecsúszhat róla az óvszer.

Sok férfinál a magömlést követően gyorsan megszűnik az erekció, nekik tehát a nem kívánt terhesség és/vagy a fertőzésveszély elkerülése érdekében az ejakuláció után a lehető leggyorsabban el kell távolítaniuk a hímvesszőjüket a hüvelyből. Ha tovább tart az erekciód, és a partnered a magömlésed után is szeretné folytatni az aktust, szorítsd az óvszer végét a hímvessződ tövéhez.

Mivel fontos számodra, hogy a partnerednek is legyen orgazmusa, az aktus előtt vagy akár közben is, megkérdezhetnéd tőle, miképp tudsz nagyobb gyönyört szerezni neki. Esetleg a magömlésedet követő rövid pihenés után más módon próbálod meg kielégíteni.

Ha ismét fel tudja ébreszteni benned a vágyat, egy új óvszerrel megkísérelhettek még egy aktust. 

(Ő.B.)