szex
#Vágyak

Azután az éjszaka után...

2010.10.23.
2 perces olvasási idő

Szóval lefeküdtél vele… Másnap azonban minden más. A hangulat olyan feszült, nem mertek egymás szemébe nézni. Furcsán érzitek magatokat, ha közeledtek a másikhoz. Vagy egyszerűen csak a másik elérhetetlen.

„Az első együttlét után a dolgok igencsak nehezek lettek” –mondja egy 18 éves lány. „Nagyon nehezen tudtuk kezelni a problémákat, és nem éreztük kényelmesen magunkat soha többé.” Nos, igen a szex egy igen összetett dolog. Bár úgy gondoljuk, közelebb hoz egymáshoz, mégis sokszor pont ez az, ami szétválaszt minket.

Eltérő reakciók

Az emberek reagálása a szexre különböző lehet. Ilyenkor érzelmek sokasága kering bennünk. Azok a dolgok, amiket a szüleinktől, a vallásunktól vagy a társadalomból hallottunk, egy teljesen egyedi nézetet alakítanak ki bennünk a szexről.

Néhányan veszélyben vagy kellemetlenül érezhetik magukat szex közben, különösképpen akkor, ha nem védekeznek. Mások pedig feszélyezetten, nyomás alatt érzik magukat. És vannak, akik azon gondolkodnak, hogy nem hamarkodták-e el ezt a döntést.

Van, akiben kétségek támadnak az első szexet követően. A legtöbb ember szerint az elvárásaink túl nagyok, a magas mérce pedig a média által idealizált és oly sokszor emlegetett első alkalom miatt van. És vannak, akik egyszerűen csak nem szerették azt az érzést, amit az első szex után éreztek.

Szóval, a tények adottak. De hogyan is kezeljük az első éjszaka utáni problémákat, és hogyan dolgozzuk fel azt, ha nem azt kaptuk, amire vágytunk?

Csak higgadtan!

• Először is tudnod kell, hogy nem vagy egyedül! A tinik 63 %-a úgy gondolja, hogy várni kellett volna a szexszel.
• A volt kedvesed nem az egyetlen a Földön! A legtöbb tini kapcsolat nem tart örökké! Az élet megy tovább! Mozdulj ki és ismerj meg másokat!
• A tapasztalat pedig akármilyen fájdalmas is, de az legjobb módja a tanulásnak.

Lépj akcióba!

• Beszélj a barátoddal/barátnőddel! „Kellemetlenül érzed magad? Mert én igen.” - kezdheted a beszélgetést. Majd pedig beszéljétek meg, hogy addig ne szexeljetek, amíg az érzéseitek le nem tisztázódnak.

Beszélj egy megbízható baráttal! Sokszor egy harmadik személy segíthet kibontakozni, és talán megoldást is tud a problémádra!

• Talán dönthetsz úgyis, mint a legtöbben. „Nem tudtam hogyan lehetne megoldani a problémákat, szóval szakítottam vele”. Egy lány szerint „ha igazán szeretjük egymást a szex ténylegesen közelebb hoz minket egymáshoz, azonban ha már a randi is rossz, verjük ki a fejünkből, hogy szexelni fogunk!”.

• Vége a kapcsolatnak? Beszélj a barátaiddal, menjetek közös programokra, és tartsd magad távol a depressziótól! Légy magabiztos, és legyenek programjaid! Ez segíthet majd józanul gondolkodni, és mindent elölről kezdeni!

Tervezz!

• Legközelebb adj elegendő időt magadnak! Gondolkozz tiszta fejjel, és tanulj a múltban elkövetett hibáidból! Ne ismételd meg őket!

Ne komplikáld túl a dolgokat! Például ne úgy gondolkodj, hogy a „szerelem nagyon jó dolog, de a szívfájdalom utána sokkal nagyobb”.

• Beszéljetek a partnereddel a szexről! Ha mindketten már kényelmesen beszéltek róla, akkor sokkal könnyebb lesz minden, vagy lehet, hogy egyszerűen utána már nem is akarjátok.

• Ne feküdj le valakivel rossz indokok miatt! Ne szexelj csak azért, mert mindenki más azt teszi, vagy mert úgy érzed te hátráltató vagy egy kapcsolatban! Hidd el később bánni fogod!

• Mindig legyél felkészült, ami a saját és a partnered védelmét illeti! Mindig védekezzetek, így megóvjátok magatokat a nem kívánt terhességtől, és a szexuális úton terjedő betegségektől!

Végül pedig egy lány őszinte vallomásával zárom. „Minden szexszel közelebb kerülünk egymáshoz, és egyre inkább szeretjük egymást. Én azt hiszem, ez jelenti azt a reggelt, amire érdemes várni azután az éjszaka után…”

(Cs. B.)