szex
#Vágyak

Készen állsz a szexre? (1. rész)

2009.10.18.
2 perces olvasási idő

Sokan azt mondják, a szex kötelező velejárója egy párkapcsolatnak. De fontos magunkban tisztázni, miért szeretnénk adott partnerünkkel a szex szintjére lépni, és hogy ezzel milyen kockázatokat vállalunk magunkra.

Az egyik nagy tévedés a szexszel kapcsolatban, hogy a vaginális szex az egyetlen, az igazi, a szexualitás legvégső célja… És az sem feltétlenül igaz, hogy ez az egyetlen olyan érintkezési mód, ami egészségügyi és érzelmi kockázatokat hordoz magában.

Mégis, a mítosz sok ember csalódásához vezetett, akik az első szexuális élményüktől valami rendkívülit vártak - a várva várt kürtök és harsonák viszont konokul hallgattak…
Aki azt hangoztatja, hogy a szex az egyetlen mód arra, hogy egy kapcsolat „magasabb szintre” kerüljön, nem feltétlenül mond igazat. Vannak olyanok, akik számára ez az opció eleve kiesik (vagy azért mert ütközik a vallási nézeteikkel, vagy azért, mert a pár egyik tagja sem érzi elég felkészültnek magát).

Kockázatok

Azt sem árt tudni, hogy mindenféle szex – legyen az orális, manuális, vaginális, anális – kockázatokat is hordoz magában. Például többekkel előfordult már, hogy kockázatmentesnek vélt módon kaptak el valamilyen nemi úton terjedő betegséget. És ott van persze az érzelmi kockázat is – ha azt hiszed, hogy az egésznek semmi köze sincs az érzelmeidhez, mégis történik valami, és úgy érzed, megszakad a szíved…

Mi az, amire a szex nem feltétlenül alkalmas?

1. A kapcsolatotok a szex miatt nem fog tovább mélyülni, vagy tovább tartani.
2. Nem biztos, hogy el fogtok jutni az orgazmusig, és az sem, hogy valami eget-rengető élményben lesz részetek.
3. Az sem garantált, hogy jól fog esni már az első alkalommal is.
4. A szex miatt nem leszel fontosabb a párod vagy a barátaid számára.
5. És nem tesz érettebbé, felnőttebbé sem.

Kérdezzétek meg magatoktól: miért szeretnétek megtenni?

Ha csakis azért, mert úgy érzitek meg kell tennetek, ha külső – pl. a barátok – nyomása nehezedik rátok, vagy csak az egyikőtök szeretné igazán, ha úgy gondoljátok ez majd segít helyretenni a megromlott kapcsolatot – most álljatok meg. A szex csak akkor lehet opció, ha mindkét fél igazán szeretné. Csak azért, mert a másik nyaggat, mert a többiek mindig szóba hozzák, vagy mert a párod türelmetlenkedik, nincs értelme belevágni.

Persze ha már egy ideje jársz a partnereddel, van egy bizonyos szintű szexuális tapasztalatotok, megbíztok egymásban, ha nincsenek konkrét elvárásaid és szeretnél további tapasztalatokat gyűjteni, akkor érdemes egy kicsit tovább olvasnod.

Fontos tudnod azt is, hogy a szex nem feltétlenül olyan mint a filmekben… Emlékszel Tom és Jerry-re? Tomot telibe találták egy palacsintasütővel, mégsem lett semmi baja. Ugyanez vonatkozik a filmbéli szexre – nem feltétlenül áll közel a valósághoz.

Mit vártok a szextől?

Hogy jobban lásd a realitást, érdemes lehet beszélned egy tapasztaltabb barátoddal vagy családtagoddal, meghallgathatod az élményeiket és a véleményüket a te elvárásaiddal kapcsolatban. Mindenki máshogy látja ezeket a dolgokat, ezért jobb, ha több embert is meghallgatsz.

Készülj fel, hogy ha a kívánságaid sora még egy tisztes karácsonyi kívánságlistán se férne el, könnyen csalódás érhet – a szex általában nem olyan, mint amilyenre számítunk; lehet jobb és rosszabb is, de mindenképpen más. Itt is érvényesül az elv, hogy minél kevesebbet vársz el, annál pozitívabban csalódhatsz… Jelenthet valódi intimitást, igazi lelki és testi élményt, de csak akkor, ha nem képzeled többnek, mint ami. A szex lehet egy kapcsolat tükre: ha amúgy se működik, a szex sem lesz jobb, és nem is fog javítani a partnerek viszonyán.

A felmérések szerint az emberek 30%-a soha többet nem fekszik le újból azzal, akivel elvesztette a szüzességét. A nőknek csak 25%-a mondja azt, hogy élvezte az első együttlétet, és kevesebb, mint 8%-uk számol be orgazmusról. Az arány valószínűleg annak köszönhető, hogy az embereknek irreális elvárásaik vannak a szexszel kapcsolatban.

Valamiért elterjedt kultúránkban az a képzet, hogy az első szex a legjobb, ami valaha történhet az emberrel – pedig a szex azon dolgok egyike, ami idővel és tapasztalattal egyre jobb lesz, és nem egy fantasztikus élményből válik rossz és unalmas dologgá…

(M.N.)

Fotó: FreeDigitalPhotos.net