Főoldal / SZEX / Tévhitek a szexuális hovatartozásról
  2020-11-25

Tévhitek a szexuális hovatartozásról

Rengeteg pletyka, tévhit és egyéb mendemonda kering a szexuális orientációról. Sajnos nap mint nap halljuk, leggyakrabban tévesen használva e szavakat. Nem egyszerű tehát eldönteni, hogy az iskolai csúfolódásból mi is az igaz, és mi nem. Most ebben szeretnénk segíteni.

Legelőször tisztázzunk néhány dolgot. A szexuális orientáció egy olyan fogalom, melyet annak a leírására használnak, hogy kinek milyen a szexuális beállítottsága. Eszerint lehet az illető heteroszexuális (ellenkező neműekhez való vonzódás), homoszexuális (azonos neműekhez való vonzódás) és biszexuális (mindkét nemhez való vonzódás).

Ránézésre nem tudhatod...

Az emberek többsége nagyon könnyen rámondja a másikra, hogy homoszexuális, biszexuális vagy heteroszexuális. Igen, de milyen alapon? Kinézetből nem lehet megállapítani, hogy kinek milyen a szexuális beállítottsága. Nos, ha elolvasod ezt a cikket, remélem, már tisztábban fogsz látni.

A génjeinkben van

Máig kutatják, hogy mi a felelős a szexuális orientációért. Annyi azonban már elmondható, hogy néhány biológiai tényező a felelős ezért, melyek még a születés előtt rögződnek. Mindenféle tanulmány nélkül leszögezhetjük, hogy a szexuális orientáció nem egy olyan dolog, amelyet az ember választhat. Ez belénk van kódolva.leszbikus

A Kinsey-skála

A szexuális beállítottságunk egyik legnagyobb kutatóorvosa Alfred Kinsey. Az ő nevéhez fűződik a Kinsey-skála, amely megállapítja még pontosabban az emberek orientációját. Vannak ugyanis emberek, akik nem egészen heteroszexuálisak, de nem is biszexuálisak, és így tovább.

A skála így néz ki:

0. Teljes mértékben heteroszexuális
1. Túlnyomóan heteroszexuális, ritkán homoszexuális
2. Túlnyomóan heteroszexuális, gyakran homoszexuális
3. Egyaránt heteroszexuális és homoszexuális (biszexuális)
4. Túlnyomóan homoszexuális, gyakran heteroszexuális
5. Túlnyomóan homoszexuális, ritkán heteroszexuális
6. Teljes mértékben homoszexuális

Manapság azonban sok kutató kérdőjelezi meg Kinsey professzor skáláját. Az emberek ugyanis különbözőek. Ez csak egy közelítőleges skála, melyet felállítottak. Sokkal inkább használhatjuk mankónak, mint pontos eredménynek.

Az embereket nem lehet kategorizálni. Csak akkor lehetsz biztos valaki szexuális beállítottságában, ha megkérdezed, és ő elmondja neked. Nem ítélheted meg a munkájáról, a kinézetéről, sem pedig a hobbijairól. Még akkor sem, ha sokan így tesznek.

Nem vagy egyedül

Igen, ez eddig mind oké, nem kategorizálom a másikat, viszont mi van, ha te nem tudod eldönteni magadról a szexuális beállítottságodat? Nyugodj meg, nem vagy egyedül! Rengeteg ember teszi fel a kérdést magának, hogy valójában ő melyik nemhez is vonzódik. És előbb utóbb mindenki választ kap rá.

Sok ember kimutatja a szexuális orientációját. És sokan csak a divat kedvéért csinálják. Ha nem vagy biztos magadban, beszélj egy megbízható felnőttel, orvossal, vagy pszichológussal! Ő segíthet eldönteni neked, hogy melyik nemhez is vonzódsz igazán.

(KamaszPanasz - Cs. B.)