szex
#Vágyak

Tinik szexuális élete: mennyire számít a pénz?

2009.09.22.
1 perces olvasási idő

Tudtad, hogy minden negyedik tinédzserlány hordoz valamilyen szexuális úton terjedő betegséget? Arról hallottál, hogy az utóbbi években rohamosan nőtt a 14 és 16 év közötti anyukák száma? Mikor kapunk végre a fejünkhöz?

A tiniknek komoly egészségügyi támogatásra van szükségük. Klinikákra, és különböző egészségügyi rendszerekre, ahol a szexuális életükkel kapcsolatban kaphatnak tanácsokat.

Megállítani az AIDS-t, csökkenteni a szexuális úton terjedő betegségek számát, nem egyszerű dolog. Mindazonáltal pénzbe kerül. Itt van az alapvető probléma. A mai világban, sajnos mindenkinek szűkösek a keretei. És bár elsőre azt gondolhatod, hogy az anyagi válság semmilyen hatással nincs a szexuális életedre, sajnos ez nem igaz.

• A tinédzserkori terhességek és az STD fertőzöttek száma csak tovább növekszik. Sajnos rengeteg tini van, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.

Ők segítségre szorulnak: születésszabályozó pirulákra, és kondomokra van szükségük, emellett klinikai ellátásra is. Ha ezt nem biztosítják számukra, sajnos a számok és az adatok egyre ijesztőbbek lesznek.

• Bár Magyarországon még gyerekcipőben járnak a tini-ambulanciák és az egyéb tinikkel külön foglalkozó kórházi ellátások, de meglévő pár hely is fizetős. Olyan alapvető dolgokért kell a tiniknek fizetni, amiért nem lenne szabad. Például STD ellenőrzés, terhességszabályozó pirulák, átvizsgálás, és naphosszat sorolhatnánk.

• Ha a tudás hatalom, akkor miért pont a szexet finanszírozzák ennyire szegényesen, merül fel jogosan a kérdés. Egy átfogó szexuális nevelésre lenne szükség, amely segíthet a fiataloknak egészséges és reális döntéseket hozni a szexszel kapcsolatban. De sajnos egyelőre erre nincs pénz.

• Amerikában egyetlen programot támogat a kormány, ez pedig az absztinencia. Ezeknek a programoknak a nagy része azonban teljes mértékben sikertelen. De akkor miért is pumpálja a pénzt a kormányuk egy teljesen sikertelen projektbe?

Nos, láthatjátok, a tengerentúlon se jobb a helyzet. Nem egyszerű a tinik élete se ott, se itt. Sajnos nem fogunk egyik napról a másikra rohamos csökkenést látni a terhességek, és a betegségek számában. De talán majd egyszer elérkezik a mi időnk, és tényleg kapni fogunk egy átlátható és hasznos szexuális oktatást.

De az élet nem áll meg. Ha nem finanszírozzák az ilyen irányú egészségügyi programokat, akkor sajnos nekünk kell beszerezni az egészségünk érdekében ezeket a szereket. Nem mondom, hogy olcsók, de inkább tedd félre a zsebpénzedet, mielőtt szexelsz.

Hidd, el nem fogod megbánni!

(Cs. B.)