OKJ
#Suli, munka

Női OKJ-s toplista: ezek a népszerű képzések a lányok körében

2016.06.28.
1 perces olvasási idő

2015-ben közel másfélszer annyi hölgy jelentkezett OKJ-s képzésre, mint az azt megelőző évben, és nőtt a diplomások aránya is a tanulók között. Míg a férfiak között továbbra is az ipari képzések a legnépszerűbbek, a hölgyek toplistáját a pénzügyi-számviteli OKJ-s képzések vezetik.

A nők körében legnépszerűbb OKJ-s képzések Top10-es listája

A dobogó első három fokán nem történt változás, társadalombiztosítási ügyintézőnek jelentkeztek a legtöbben, de továbbra is vonzó a bérügyintézői és a vállalkozási mérlegképes könyvelő képzés is. Hat helyet ugrott előre a listán a pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ-s képzés, amely közel négyszer annyi jelentkezőt vonzott tavaly, mint az előző évben. A 2014-es listán szereplő konyhai kisegítő helyett 2015-ben a sportedzői OKJ-s képzés iránt volt kiemelkedő az érdeklődés.

Top10 (2015)

1.

Társadalombiztosítási ügyintéző

2.

Bérügyintéző

3.

Vállalkozási mérlegképes könyvelő

4.

Pénzügyi-számviteli ügyintéző

5.

IFRS mérlegképes könyvelő

6.

Államháztartási mérlegképes könyvelő

7.

Sportedző

8.

Pénztárkezelő és valutapénztáros

9.

Adótanácsadó

10.

Számviteli ügyintéző

A Perfekt felméréséből kiderül, hogy egy átlagos OKJ-s hallgató 25 és 34 év közötti, nő, és minimum középfokú végzettséggel rendelkezik. Több mint kétszer annyi hölgy járt 2015-ben OKJ-ra, mint férfi. Nőtt az OKJ-s képzésben résztvevők száma az összes korosztályban, és bár továbbra is sokan jelentkeznek a középiskola elvégzése után, a legnagyobb számban a 25 és 34 év közötti nők iratkoztak be.

tanulás

Az, hogy az OKJ-s képzésre jelentkezők kiugróan nagy arányban a 25-34 közötti korosztályból kerülnek ki, azt mutatja, hogy sokan választják felsőfokú tanulmányaik elvégzése vagy gyermekvállalás után ezt a képzési formát. Kiss J. Tamás, oktatási szakértő szerint ennek oka, hogy a rövid és rugalmas képzési időnek köszönhetően az OKJ-s képzések remek alternatívát és piacképes tudást kínálnak azoknak, akik nem tudnak elhelyezkedni saját szakmájukban, vagy szülési szabadságuk után nincs lehetőségük visszatérni eredeti foglalkozásukhoz. Az oktatási szakértő szerint a női jelentkezők számának növekedése azt mutatja, hogy egyre több hölgy ismeri fel: az OKJ-s képesítésekkel könnyű érvényesülni a munkaerőpiacon, és az átlagnál jobb fizetésekre lehet számítani.

(Perfekt Zrt.)

Kapcsolódó címkék

tanulás