középiskola
#Suli, munka

Felvételi: az utóbbi 10 évben nem volt ilyen rossz az eredmény

2016.06.21.
1 perces olvasási idő

Nagy visszaesés mutatkozik a középiskolai felvételi eredményekben - derült ki a Magyar Nemzet összeállításából. Az Oktatási Hivatal 2016-os eredményeket ismertető összefoglalójából kirajzolódik, hogy az elmúlt évtized leggyengébb teljesítménye született az idei évben.

A beszámoló szerint évről-évre megfigyelhető az eredmények romlása, a 2016-os vizsgák azonban drasztikus visszaesést mutatnak, amely a Magyar Nemzet által megszólaltatott oktatási szakértő, Radó Péter szerint több okra vezethető vissza, összetett folyamat eredménye.

A legnagyobb hanyatlás a nyolcosztályos gimnáziumok esetén figyelhető meg

Az ilyen típusú képzési helyekre felvételizők átlagosan 57,3 pontot értek el a vizsgán, ami a tavalyinál több mint 12 ponttal kevesebb. A tantárgyak szerinti összehasonlítás alapján a magyar mutatkozott a legnehezebbnek, ahol 8,5 ponttal esett vissza a tanulók teljesítménye a 2015-ös adatokhoz képest, míg matematikából ez 3,8 pont volt.

TIPP Milyenek a helyes tanulási módszerek?

felvételi

A négy évfolyamos gimnáziumba felvételizők 2016-ban a maximális 100 pontból átlagosan csupán 47,6 pontot értek el, amely a tavalyihoz képest 5 pontos visszaesést jelent, a 2014-es eredmények pedig még ennél is magasabbak voltak, akkor 54 pont volt az átlageredmény. Köztük a tantárgyak szerinti eredmények a következőképpen alakultak: ennél a korosztálynál a magyar sikerült jobban, csak kisebb mértékű visszaesés következett be, matekból viszont rosszabb teljesítményt nyújtottak, a tavalyi átlagos 23 pont helyett csak 18,5 pontot értek el.

A legkisebb mértékben a hatosztályos képzésre jelentkezők eredményei romlottak: náluk a 2015-ös 54,8 helyett 54,1 pont lett az átlagos végeredmény.

Mi állhat a visszaesés hátterében? A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán olvasható>>

Olvass tovább! 6 lépés a könnyebb tanulásért

(MNO)

Kapcsolódó címkék

suli