érettségi 2016
#Suli, munka

A 2016-os érettségi egy vizsgázó tapasztalatai alapján

2016.05.20.
1 perces olvasási idő

Béres Zsombor, kamasz szerkesztőnk beszámolója az idei érettségi vizsgákról: mivel én a nyelvi és a választott érettségimet már korábban megcsináltam, amikor még lehetett előre hozott érettségit tenni, idén magyarból, történelemből és matematikából érettségizem, az utóbbiból emelt szinten. Hogy milyenek voltak az írásbelik?

Részemről a magyar érettségit éreztem a legkönnyebbnek a három közül, szerintem a szövegalkotás és a szövegértés is korrekt volt. Az első rész szövegének témáját kifejezetten érdekesnek találtam, és ez sokat segített a kérdések megválaszolásában. A feladat, ami a leginkább gondot okozott, az a címadós volt, de szerencsére az ilyen típusú feladatoknál sok megoldást megenged a megoldókulcs.

Az emelt szintű matek feladta a leckét

A matematika érettségi viszont annál nehezebb volt. Persze emelt szinten nem is lehet könnyű a érettségifeladatsor, de az idei az előző évek emelt matek érettségijeihez viszonyítva is bonyolult volt. Az egyik geometriai bizonyítást kb. harmadik nekifutásra sikerült összehozni, úgyhogy elég időrabló volt. A négy óra épphogy elég volt az egészre, de szerencsére sikerült befejeznem, úgyhogy bizakodó vagyok.

A történelem érettségi szintén nem volt egyszerű, legalábbis a tesztes rész. A feladatok nagy része forráselemzésből állt, amik általában inkább összezavaróak voltak, mint segítőek. Szerencsére az esszéfeladatok nem voltak olyan nehezek, mindenki találhatott neki megfelelőt, márpedig ezek a feladatok érnek a legtöbb pontot.

A szóbeli vizsgák még hátra vannak, úgyhogy drukkolunk Zsombornak a sikeres befejezéshez! :)

(KamaszPanasz - B.Zs.)