érettségi 2016
#Suli, munka

Magyar érettségi 2016: ezeket a feladatokat kapták a diákok

2016.05.02.
1 perces olvasási idő

Ma reggel 8 órakor kezdetét vette az idei első érettségi vizsga, amely során magyarból kell számot adniuk a tudásukról a végzős diákoknak. Összesen 77 428 diák vizsgázik ma országszerte. Lássuk, milyen feladatokat kaptak.

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli vizsga 240 percig tart. A végzősöknek két feladatlapot kell kitölteniük: az első részben szövegértési feladatot kapnak, melyre 60 perc, a másodikban pedig szövegalkotási feladatokat kapnak, melynek megoldására 180 perc áll a rendelkezésükre.

A diákok először a szövegértési feladatokat oldják meg, és csak e feladatlapok beadása után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap kitöltését. A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet.

érettségi

Milyen feladatokat kaptak az érettségizők magyarból?

A középszintű vizsga első részében Moravcsik Gyula: A papíruszok világából című könyvének egy részletét kellett értelmezniük a diákoknak, amely ókori szövegekről szól, az író a szövegek fennmaradásának körülményeit vizsgálja benne.

A szövegalkotási feladatokat 9 órakor kapták meg a végzősök:

  • az érvelési feladatban Csoóri Sándor Nomád naplójából kaptak egy szövegrészletet a diákok
  • a műértelmezési feladat Tamási Áron Szerencsés Gyurka című novellájára épül,
  • az összehasonlító elemzésben pedig Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez és Illyés Gyula Bartók című alkotásáról írhatnak.

A magyar nyelv és irodalom tárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. A műveltségi feladatsor egy konkrét alkotáshoz kapcsolódik. A három szövegalkotási feladat különböző témákról önálló szöveg alkotását írja elő.

Az írásbeli feladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is lehet helyesírási szótárt használni, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges.

Az érettségi vizsgák a holnapi napon a matematika írásbelivel folytatódnak.

A magyar nyelv és irodalom érettségi megoldásait holnap reggel tesszük közzé!

(KamaszPanasz - oktatas.hu, eduline.hu)