#Suli, munka

Mit kell tudni a 2016-os középiskolai felvételiről?

2016.01.07.
2 perces olvasási idő

Idén felvételizel valamelyik középiskolába? Már lázasan készülsz az írásbeli vizsgára? Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb határidőket és tudnivalókat.

Központi írásbeli vizsga

A vizsgákat a kijelölt iskolákban tartják a négy-, hat- és nyolcosztályos középiskolába jelentkezőknek is január 16-án (szombaton), 10 órakor. A jelentkezőknek matematikából és magyarból kell megoldaniuk az egyenként 45 perces, tíz-tíz kérdést tartalmazó feladatsort.

  • Az írásbeli vizsgák beosztása:
    10:00 – 10.45 Anyanyelv írásbeli
    11:00 – 11:45 Matematika írásbeli
  • Pótírásbeli:
    2016. január 21.

A vizsgára arcképes igazolványt feltétlenül vigyél magaddal!

Milyen jellegű feladatokra számíthatsz?

felvételi

A vizsgán elsősorban nem a tárgyi tudást, hanem a középiskolához szükséges alapvető készségeket, képességeket, kompetenciákat mérik fel.

A felkészülésben segítségedre lehet, ha gyakorlásképpen megoldod a tavalyi vizsga feladatait.

A 2015-ös vizsgalapokat és a megoldókulcsokat itt tudod megnézni:

Magyar nyelvi feladatsor

A feladatsorban tízből kilenc feladat egy-egy részkérdéshez, részképességhez kapcsolódik, és a nyelvi, kommunikációs, helyesírási ismereteket, a szövegértési, szövegalkotási, gondolkodási képességeket és az íráskészséget teszteli. A feladatok kapcsolódhatnak szépirodalmi, ismeretterjesztő és köznapi szövegekhez is. A tizedik feladatban egy szöveget kell írni a megadott szempontok - téma, műfaj, terjedelem - alapján.

10 tipp a jobb fogalmazáshoz

Matematika feladatsor

Matematikából sem egy-egy témakör anyagát kérdezik vissza: összetettebb feladatokat kell megoldani, amelyek egyszerre többféle készség meglétét ellenőrzik. Mérik a kreativitást, a logikát, a szabálykövetést, a koncentrációs és a feladatmegoldó készséget, és elvárás a megoldások rendezett, olvasható, követhető írásos rögzítése is.

8 tipp a gyorsabb tanuláshoz és a memória fejlesztéséhez

Mit vihetsz magaddal a vizsgára?

A feladatokat kéken vagy feketén fogó tollal kell megoldani, a rajzokat azonban ceruzával kell elkészíteni. A magyar nyelvi feladatsorhoz nem használhattok segédeszközt, a matematikára viszont bevihetitek a vonalzót, körzőt, szögmérőt, a számológépet viszont nem.

Hogyan történik az értékelés?

A javítás központi javítókulcs alapján történik. Tantárgyanként maximum 50 pont szerezhető. Az eredmények február 4-én derülnek ki, ezután, február 12-ig kell leadni a felvételi jelentkezési lapokat.

A tanulói adatlap első példánya a Felvételi Központba kerül, ez tartalmazza a középiskolák, és a megjelölt csoportok sorrendjét. A jelentkezési lapok (annyit kell kitölteni, ahány intézménybe jelentkezik a tanuló) a középiskolákba kerülnek.

Mikor lesz a szóbeli vizsga?

A szóbeli és alkalmassági vizsgákat február 16. és március 4. között tartják, a középiskolák pedig április 8-ig elkészítik az ideiglenes felvételi rangsort. Ezek alapján összeállítják a végleges felvételi jegyzéket, a középiskolák április 26-ig küldik ki a felvételről vagy az elutasításról szóló levelet.

Hogyan készül fel a szóbeli vizsgára?

Meddig módosítható a középiskolák sorrendje?

A tanulói adatlapon megadott sorrend a felvételi eredmények ismeretében módosítható, amelyre 2016. március 16. és 17. között van lehetőség.

Mi történik, ha sikertelen a vizsga?

Ha nem sikerült, jogorvoslati eljárást lehet kezdeményezni a fenntartónál, amelynek elbírálása 2016. június 1-ig történik meg.

Nem oda vettek fel, ahová szerettem volna

Beiratkozás

A felvételt nyert tanulók beiratkozására 2016. június 23-án kerül sor.

Izgulsz? Íme, néhány hasznos tipp

(KamaszPanasz összeállítás - eduline.hu, oktatas.hu)

Kapcsolódó címkék

suli