Médiapédia
#Suli, munka

Internetbiztonsági konferencián járt a KamaszPanasz szerkesztője

2015.09.28.
1 perces olvasási idő

A KamaszPanasz tini szerkesztőinek egyik oszlopos tagja, Gyarmati Zoltán is előadást tartott a múlt pénteken tartott Médiapédia című konferencián Budapesten. A téma igen aktuális volt: az internetezés veszélyeiről szólt.

Médiapédia címmel szervezett konferenciát a Családháló szeptember 18-án annak érdekében, hogy minél többen megismerhessék azokat a veszélyforrásokat, amelyek az internethasználat során fenyegetik a fiatalokat.

A neves szakértők, előadók között Gyarmati Zoli a tini korosztály egyetlen képviselőjeként tartotta meg előadását, amelyben összefoglalta, hogy hogyan is látja egy fiatal az internet, valamint a közösségi oldalak által generált problémákat.

internet

Adatvédelem

adatvédelem

Zoli az első, sajnos elég sokakat érintő problémaként az adataink védelmének hiányát említette meg. Vajon hányan olvassák el például a Facebook (vagy bármely más, regisztrációhoz köthető szolgáltatás) adatvédelmi szabályzatát vagy felhasználási feltételeit? Valójában sokan felelőtlenül, meggondolatlanul bánnak a személyes adataikkal, amely számos visszaélésre ad lehetőséget.

Fényképek és történetek: a meggondolatlan posztolás következményei

szelfi

Egy átbulizott éjszaka után ciki kép került ki rólad a netre? Esetleg olyan történetet osztottál meg, amire néhány nap múlva te magad sem voltál büszke? Sokan talán nem is tudják, hogy az internet nem felejt. Zoli kiemelte, hogy fontos lenne mindenkinek végig gondolnia, milyen következményei lehetnek a kompromittáló, kellemetlenséget okozó tartalmak megosztásának - például a későbbi munkavállalás tekintetében.

Cyberbullying

bullying

Sajnos a cikizés, az iskolai kiközösítés az internet adta anonimitás, illetve a közösségi oldalak nyilánossága által jóval nagyobb mértéket öltenek manapság. A szavakkal, bántó kommentekkel sokan nagy lelki fájdalmat tudnak okozni a társaiknak, talán anélkül, hogy észrevennék a tetteik súlyát.

Hogyan hat a kapcsolatainkra az internet?

internetfüggő

Napközben az okostelefon, otthon pedig a laptop vagy tablet lóg a legtöbb ember kezében. Talán fel sem tűnik, hogy sok esetben már a szóbeli kommunikáció helyett is inkább pötyögve üzenünk egymásnak. Ahogy arra Zoli is rávilágított, manapság sajnos általános probléma, hogy az internet hatására elidegenedünk egymástól. Sokkal hamarabb nyúlunk például a telefon után, minthogy megkérdeznénk egy másiktól, hogy hogyan telt a napja.

Természetesen az internetnek a veszélyek és negatív mellékhatások mellett előnyei is vannak, ezt Zoli is kiemelte előadásában. Sok esetben jelent segítséget például a tudásunk bővítéséhez, segítséget kérhetünk, ha problémánk adódik, emellett akár önkifejezési eszközzé is válhat, ha például egy saját blogot indítunk, ahol megosztjuk másokkal gondolatainkat.

Ezúton is köszönjük Zolinak a szívonalas előadást! :)

(KamaszPanasz)