érettségi 2015
#Suli, munka

Matekérettségi 2015: nehéz feladatokat kaptak a diákok

2015.05.05.
1 perces olvasási idő

Középszintű matekérettségiben még nem látott feladatokat is kaptak most az érettségizők, a szaktanárok szerint nehéz az első rész. - írja az eduline.hu

Már a feladatsor elején megijedhetnek a diákok, ugyanis van benne paraméteres egyenlet is, melyet az eddigi tapasztalatok szerint még sosem tettek be középszintű matekérettségibe.

A matekérettségi második része már könnyebbnek bizonyult az elsőnél a szaktanár véleménye szerint. Van benne síkgeometriai feladat, amit valószínűleg az is meg tud oldani, aki nem gyakorolt rá túlzottan, vagy már régen tanulta a matekot.

A következő feladat egyik része ugyanakkor nehéz, mert egyenletrendszert kell felírni, ez pedig középszinten nem biztos, hogy megy mindenkinek.

A cikk az eduline.hu-n folytatódik.

Matekérettségi számokban

Középszinten 1 252 helyszínen 77 236 vizsgázó, emelt szinten 84 helyszínen 3 696 diák ad számot tudásáról.

A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 perces. A diákok először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldják meg.
A matematika vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli vizsga két részből áll, és a vizsgázó a rendelkezésére álló időt ekkor is tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

A vizsgázók közép- és emelt szinten is függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többféle is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt használhatnak, amelyekről maguk gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a vizsgázók a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

(MTI)