érettségi megoldás
#Suli, munka

Magyar érettségi 2015: íme, a feladatsor

2015.05.04.
1 perces olvasási idő

Délelőtt lezajlott az írásbeli vizsga magyar nyelv és irodalomból. Nézd meg, milyen feladatokat kellett megoldaniuk a végzős diákoknak!

Középszintű vizsga

Az érettségizők Tóth Árpádot, Jékelyt, Bodor Ádámot és Senecát kapták feladatként, amit az eddigi visszajelzések alapján nem volt egyszerű megoldani.

A szövegértési feladatsor 12 kérdésből állt, amelyet a két és fél oldalas Grendel Lajos-féle szöveg alapján kellett egy óra alatt megválaszolni.

Ezt követte a szövegalkotási feladat, amelyen az idő hátralévő részében dolgozhattak a végzősök.

Itt három feladat közül lehetett választani. Kattints:

Kamasz szerkesztőnk, Béres Csenge véleménye a magyar feladatsorról:

"Az irodalom érettségi nem volt olyan könnyű, hiszen egy elég bonyolult nyelvezetű irodalomtörténeti műhöz kapcsolódtak a feladatok. A két oldalas bevezetőből nagy figyelemmel kellett kiemelni a lényeget a feltett kérdések alapján. Az érettségi fogalmazási részében érvelést az időről, elemzést egy nem túl ismert író novellájáról, összehasonlítást pedig Tóth Árpád és Jékely Zoltán egy-egy verséről kellett írni. Én a legutolsó lehetőséget választottam, és úgy érzem, hogy jól teljesítettem a feladatot!"

Emelt szintű vizsga

Az emelt szinten vizsgázóknak sem volt könnyű a dolguk, nekik Sipos Lajos A magyar nyelv és irodalom enciklopédiájának előszava alapján kellett válaszolni a műveltségi-nyelvi kérdésekre. Ezt követően Lator László Régi fénykép című művét kellett elemezniük, kiemelve a mű látványelemeit. Következő feladatként az irodalomtörténet kiemelkedő személyiségeinek, valamint magánéletüknek népszerűségét, főbb pontjait. Utolsó feladatként pedig érvelniük kellett a lakásszínház látogatása mellett vagy ellen.

A 2015-ös magyar érettségi hivatalos megoldásait holnap reggel tesszük közzé oldalunkon!

Holnap reggel 8 órától a matematika írásbelivel folytatódik az érettségi. Folyamatos hírekért kövesd a KamaszPanaszt!