stressz
#Suli, munka

Ma hirdetik ki a ponthatárokat. Hogyan győzd le a stresszt?

2014.07.24.
2 perces olvasási idő

Összegyűjtöttünk pár praktikát, aminek a segítségével csökkenteni tudod a stressz negatív hatásait. A stresszhelyzeteknek különböznek abban a tekintetben, hogy hogyan lehet őket megoldani. Mit tehetsz egészséged megőrzéséért?

Táplálkozás

Bármennyire is alapvetőnek tűnik, gyakran előfordul még a mai napig is, hogy pszichológiai Ma hirdetik ki a ponthatárokat. Hogyan győzd le a stresszt?vizsgálat során a vizsgálati alany kókadozik, mert bár már dél van, még semmit sem evett. Sajnos ez több szempontból is rossz. Ahogy egy autónak is szüksége van a jó minőségű benzinre, a szervezetnek is szüksége van jó minőségű tápanyagra. Ha nincs elegendő táplálék, a koncentrációs képesség is jelentősen csökken, az iskolai teljesítménnyel együtt. Biztosan tapasztaltad, hogy ha éhes vagy türelmetlenebbé, nyűgösebbé válsz. A stressz kezelésében ezért elkerülhetetlen a rendszeres, helyes táplálkozás.

Az idegsejtek között különböző neurotranszmitterek szállítják az információt. A seratonin nevű transzmitterről pedig bebizonyították, hogy minél több van a szervezetben, annál boldogabb az ember. Ha boldogabb vagy, a stressz helyzeteket is könnyebben kezeled.

Reggelizz! Szénhidrátokban gazdag reggeli (teljes kiőrlésű kenyér, banán) magas seratonin szintet eredményez.

Naponta többször étkezz, legalább 3 óránként, és kerüld el a nagy éhségérzetet. Ha nagyon éhes vagy, hirtelen és sokat fogsz enni. Az agyad viszont nem érzékeli elég gyorsan a gyomor telítettségét, és így könnyen előfordulhat, hogy túleszed magad. Ha nagyon éhes vagy, egyél lassan.

Bár elterjed, hogy a csokoládénak hangulatjavító hatása van, viszont az emésztett csokoládéból fenilalanin lesz és magas koncentrációban a lehangoltság felé tolja el az érzelmeket.

Testedzés

Az edzés nem csupán annyit jelent, hogy a fizikai állóképességed növekszik, hanem mentálisan is jobban helyt tudsz állni. Mozgás segítségével több oxigén jut a szervezetedbe, az agyad hozzájut ahhoz az oxigén mennyiséghez, aminek a segítségével könnyebben tud működni, így ha szükséges, sokkal könnyebben tudsz új ötletekkel előállni.

A heti rendbe illessz be legalább heti háromszori edzést. Milyen a hangulatod az edzések után? Hogyan érzed magad órákkal később?

Amikor mozogsz, a szervezeted endorphint termel, ami természetes úton fokozza a jó hangulatot, élénkít és ellazít. Miért tennéd tönkre a májadat energiaitalokkal, amikor van egy hosszú távú természetes megoldás is az energiaszint növelésére?

Ha feszültséget érzel, húzd fel erősen a vállaidat, feszítsd meg minden izmodat, aztán engedd el magad. Ezt a gyakorlatot ismételed háromszor. Figyeld meg milyen jó érzés az ellazult test.

Légzésszabályozás

Biztosan megfigyelted már, hogy érzelmi állapotodnak megfelelően lélegzel. Amikor valaki dühös és feszült, akkor sűrű, pici levegővételeket tesz, míg ellazult állapotban nagy és mély levegő vételeket tesz. Ahogy már fent is írtuk, ha több oxigén jut az agynak, könnyebben össze tudod szedni a gondolataidat.

Végy néhány igazán mély lélegzetet! Hajlamosak vagyunk felületesen lélegezni, levegővétel során emelkedjen fel a hasad is.

Humor

Stresszhelyzetben a pozitív humor is segíthet a feszültséget oldani. Ha a társaság kikerül a negatív hangulati állapotból, máris új utakra lehet terelni a problémamegoldást.

Vizualizálás

A vizualizálás azt takarja, hogy lelki szemeid előtt felidézel bizonyos képeket. Ez több gyakorlást igényel és meg kell találnod a számodra megfelelő emlékeket. Ez ugyanolyan technika, mint amivel a Harry Potterben találkozhattunk: ahhoz, hogy elűzzék a dementorokat (depressziót keltő lényeket), a varázslathoz fel kellett idézni a legpozitívabb emléket, ami csak az eszébe jut a varázslótanoncnak. A vizualizáció is így működik.

Ha egy előadást kell tartanod és félsz attól, hogy mi lesz, idézz fel olyan hasonló helyzetet, amikor úgy érezted, hogy sikert értél el ezen a területen. Képzeld el azt is, hogy milyen lesz, mit fogsz viselni, hol fogsz állni, mit fogsz mondani, milyen illat lebegi be a termet és képzeld el hozzá, hogy leküzdve a szorongásodat ott állsz magabiztosan. Ha a lelki szemeid előtt azt látod, hogy meg tudsz küzdeni a felmerült problémával, stressz szinted is csökkenni fog.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)