Főoldal / SULI / Nyári szemináriumsorozat középiskolásoknak
  2014-07-11

Nyári szemináriumsorozat középiskolásoknak

Vonjunk ki eperből DNS-t, programozzunk robotokat, szimuláljunk le egy brit bírósági tárgyalást, fejtsük meg egy festményt elemezve, hogy milyen gazdasági-politikai helyzet uralkodott az adott korban, vagy éppen esettanulmányok segítségével játsszuk el, hogy mi irányítunk egy multinacionális vállalatot.

- hirdetés -

Nem éppen tipikus középiskolai foglalkozásokról beszélünk. A magyar oktatási rendszer elsősorban a lexikális tudásra koncentrál, kevéssé tanítja meg a diákokat alkalmazni a tanultakat, hiányzik a kritikus gondolkodás, a prezentálás, az igazi Nyári szemináriumsorozat középiskolásoknakcsapatmunka fejlesztése. Éppen ezért hívta életre az EngAme hiánypótló nyári szemináriumsorozatát középiskolás diákok számára. A 2006 óta magyar diákok külföldi felsőoktatásra való felkészítésével foglalkozó szervezet az elmúlt évek tapasztalataira építve olyan programsorozatot állított össze, mely egyrészt segíti a diákokat az orientációban, másrészt későbbi egyetemi felvételi esélyeiket is nagyban növeli profiljuk erősítésével.

A program összeállításánál fontos szempont volt, hogy minden diák megtalálja a saját érdeklődésének megfelelő szemináriumsorozatot, így végül nyolc különböző területen érhetőek el az EngAme szemináriumai, melyek egyenként két hetesek, és heti három, két órás foglalkozásból állnak és maximális létszámuk 15 fő.

Az egyes szemináriumokon résztvevő diákok interaktív módon ismerkedhetnek meg a különböző tudományterületekkel, gyorsan hozzá kell szokniuk, hogy itt nem lehet csöndben meghúzódniuk egy sarokban, mint ha az iskolában lennének. Az oktatók partnerként kezelik majd őket, s saját társaikkal is együtt kell dolgozniuk a feladatok megoldásán. Fontos jellemzője még a programsorozatnak az interaktivitáson túl az interdiszciplinaritás is, hiszen a mai világban már nem lehet elkülönített tudományterületek mentén értelmezni és megoldani problémákat.

A Painting Power szemináriumsorozat során például egy-egy festményt vizsgálva fogják végigvenni a diákok, hogy mi tudható meg a képről az adott kor gazdasági, politikai, vallási helyzetéről, vagy éppen a technikai fejlődés állásáról. A Physical Computing szemináriumsorozat diákjai pedig robotok programozása közben fogják igazán megérteni, hogyan kapcsolódik egymáshoz az informatika, a fizika és a matematika.

A július közepétől augusztus közepéig tartó programsorozat egyedülállóságát a kiemelkedő tapasztalatokkal rendelkező oktatói csapat garantálja. A szemináriumvezetők között van a CERN kutatásaiban résztvett fizikus, az Imperial College-ban végzett biológus, MTA-s kutató, KPMG-s üzleti tanácsadó, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze, a King’s College-ban végzett jogász, CEU-s PhD hallgató és a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet elemzője is.

A sorozat a július 14-i héten a Painting Power, a Mind & Brain és a Business Case by Case szemináriumokkal indul, így aki ezek után a témák iránt érdeklődik, jelentkezzen gyorsan, mert már nincs sok ideje!

(EngAme)