bank
#Suli, munka

Első bankszámlám: melyiket válasszam?

2013.08.14.
3 perces olvasási idő

Utalással kapod meg a fizetésedet? Egyetemre jársz szeptembertől és diákhitelt szeretnél? Bankkártyára vágysz? Elérkezett az idő, hogy neked is bankszámlacsomagod legyen. Megkerestük a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, hogy segítsenek eligazodni a bankok igen sűrű erdejében.

Cikkünkben Wonke Gergely szaktanácsadó segítségével hiteles és elfogulatlan képet adunk a bankszámla, bankkártya és az ezekhez kapcsolódó internetes és mobiltelefon alapú fizetési módokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

Kezdjük az alapoknál! A bankszámla segítségével az átutalásokat, fogadásokat könnyen, kényelmesen elintézhetjük. A névre szóló számlán tartott pénzhez bármikor hozzáférhetünk, és általában csekély mértékben, az alapkamattól függően még kamatozhat is. A betétbiztosítási rendszer garantálja a bankszámlán lévő összeg visszafizetését, tehát nem vész el a pénzünk.

Miért hasznos a bankszámla?

Biztonságban van a pénzünk, nem otthon tartjuk, illetve nem szükséges magunkkal hordani készpénzt, így azt ellopni sem tudják tőlünk. Arról nem is beszélve, hogy egy esetleges betörés esetén a biztosító a lakásban tartott nagyobb összegű készpénzt nem is téríti meg.

Amennyiben a számlához bankkártya is tartozik, és azt ellopják vagy elhagyjuk, számos biztonsági lehetőség áll rendelkezésünkre. Ilyen a megfelelő PIN kód, a napi limit megadása. Ezekkel az intézkedésekkel megakadályozható, hogy illetéktelenek hozzáférjenek a számlán lévő pénzhez.

Pénz vagy tanulásMelyik bankot válasszam?

A szolgáltató kiválasztásánál a család, a barátok, az ismerősök ajánlása mellett elsődleges szempont, hogy magunk is gondoljunk végig néhány dolgot, és nézzünk utána, mely bankok kínálják a számunkra szükséges szolgáltatást, és ami még fontosabb, milyen feltételekkel.

Fontos kérdés, hogy mire akarjuk használni a számlát

 • Mekkora összegek és milyen rendszerességgel érkeznek a számlára?
 • Hányszor veszünk fel készpénzt?
 • Akarunk-e átutalni?
 • Szeretnénk-e bankkártyát?
 • Jobban szeretjük a személyes ügyintézést vagy inkább az interneten akarunk bankolni?
 • Hol található a bankfiók, hol van bankjegykiadó automata?
 • Elérhetők-e a banki szolgáltatások elektronikusan is, interneten, mobiltelefonon vagy call centeren keresztül?

Amennyiben ezekre a kérdésekre is megvannak a válaszok, találunk a PSZÁF honlapján egy ingyenes Bankszámla választó programot. Beállíthatjuk az életkort és a várható jövedelmi helyzetet, majd az igényeknek megfelelő „bankolási” szokások megadásával könnyen megtalálható a megfelelő számlatermék.

Mibe kerül egy számlacsomag? Beszéljünk a költségekről!

A bankszámla nyitásán túl a számla és a hozzá kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások használatához számos költség kapcsolódik. A bankok a díjakról kötelesek tájékoztatni az ügyfeleket a fiókokban és az interneten hozzáférhető kondíciós listákban.

Rendszeresen jelentkező költség a havi számlavezetési díj, esetenként jelentkezik a készpénzfelvétel, az átutalás díja. Fontos tudnivaló, hogy bizonyos költségeket, így a számlavezetés díját, a bankkártya éves díját akkor is meg kell fizetni, ha a számlánkat egyáltalán nem használjuk.

Irány a bankfiók!

Első alkalommal mindenképpen személyesen kell bemenned a kiválasztott bank valamelyik fiókjába, hogy megkössétek a bankszámlaszerződést. Ebben a bank arra vállal kötelezettséget, hogy egyebek mellett a számlára érkező pénzt kezeli és nyilvántartja, a számláról kifizetéseket és átutalási megbízásokat teljesít – tájékoztatta a KamaszPanaszt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szaktanácsadója.

 • Számlanyitás során igazolni kell a személyazonosságodat, ezért vigyél magaddal személyigazolványt és lakcímkártyát.
 • Az ügyintéző rendszerint aláírásmintát kér, amely biztosítja, hogy csak te rendelkezhess a bankszámla felett. Figyelj arra, hogy lehetőleg egyféle aláírásod legyen, ne változtasd túl gyakran.
 • A számlanyitás eredményeként kapsz egy bankszámlaszámot (általában 3x8 szám), ami egyedi módon jelöli a bankszámládat.
 • Ha bankkártyát is igényelsz, akkor a kártyán tárolt adatok (pl. név, kártyaszám, érvényesség stb.), valamint a titkos PIN-kód (személyi azonosító szám) segítségével kell azonosítani magad a későbbi műveletek során.

Mindent otthonról?

Az interneten keresztül elérhető szolgáltatások között megtalálható az eseti átutalás, az állandó átutalási megbízás, a betétlekötés. Azaz nem kell bemenned a bankfiókba, otthonról is intézhetsz egy sor ügyet. Ehhez azonban online felület, titkos kód szükséges.

Számos intézmény működtet telefonos ügyfélszolgálatot, sok esetben 24 órán keresztül hívhatóak, így telefonon keresztül is végezhetünk műveleteket, kérhetünk információt, szükség esetén pedig letilthatjuk bankkártyánkat. Érdemes a számot elmenteni a telefonunkban.

(KamaszPanasz - TA)