Főoldal / SULI / Ma van az angolérettségi: nem hivatalos megoldások
  2013-05-09

Ma van az angolérettségi: nem hivatalos megoldások

Ma 11 órakor befejeződött az angol érettségi írásbeli része. Az érettségizőknek az olvasott szöveg értésében, a nyelvhelyességet ellenőrző rész, a hallott szöveg értését tesztelő feladatsor, illetve az íráskészséget vizsgáló feladatok megválaszolásával bizonyíthatták tudásukat. A feladatok és a nem hivatalos megoldások.

- hirdetések -

Az angolérettségi első részének, az olvasott szöveg értési feladatnak nem hivatalos megoldása.

A második, nyelvhelyességet mérő rész nem hivatalos megoldásai.

A hallott szöveg értését tesztelő feladatsor kérdései és a nem hivatalos megoldások.

A negyedik, az íráskészséget vizsgáló rész feladatai és nem hivatalos megoldásai.

Hétéves zenei zseniről, egy 83 éves, az online bizniszbe bekapcsolódó nagymamáról és egy oktatási appról is kaptak szöveget a diákok a középszintű angolérettségi első részében, amelynek megoldására 60 percük van - a feladatsor összeállítói az előző évekhez hasonlóan angol nyelvű hírportálok anyagai közül válogattak, az idei vizsgázóknak például egy Daily Mail-cikket is értelmezniük kell - éretsült az eduline.

A mexikói denevérekről és egy 2008-ban felfedezett különleges nyelvről, a Kelet-Indiában beszélt koróról is kaptak szöveget a diákok a középszintű angolérettségi második, nyelvhelyességi részében. A három megadott szöveg közül kettő a National Geographicból származik (jó tanács a jövőre érettségizőknek: érdemes lapozgatni a magazint a vizsga előtt) - írta az eduline.

Angol nyelvből középszinten 1199 helyszínen 54 447-en, emelt szinten 110 helyszínen 8585-en vizsgáznak.

Az angol nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, ebből az első rész - olvasott szöveg értése - 60 perc időtartamú, a második rész - nyelvhelyesség - feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces - Hallott szöveg értése című - vizsgaösszetevő következik, végül az íráskészséget felmérő 60 perc időtartamú feladatsor.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, de a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, illetve 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár (a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem használható).

Emelt és középszinten is az egyes vizsgaösszetevők értékelése egymástól független, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

(MTI, eduline)

  Kapcsolódó cikkek