Főoldal / SULI / Idén felvételiztél egyetemre? Hasznos információk a KamaszPanasztól!
  2013-05-22

Idén felvételiztél egyetemre? Hasznos információk a KamaszPanasztól!

Több mint 95 000 felvételi jelentkezés érkezett be az oktatási hivatalhoz, a legtöbben elektronikus úton felvételiztek. Te is közöttük vagy? Íme, néhány hasznos információ, hogy ne érjen semmi váratlanul.

Idén kevesebben felvételiztek egyetemre, főiskolára, mint az elmúlt tanévben. A legtöbben elektronikus úton, a Felvi.hu oldalon keresztül regisztráltak.

- hirdetések -

Néhány hasznos időpont

A jelentkezők június 5-ig küldhetik be azokat a szükséges dokumentumokat, amelyeket a felvételi benyújtásakor nem tudtak csatolni a jelentkezésükhöz, ilyen például a bizonyítványmásolat, igazolások a különböző jogcímen szerzendő többletpontokhoz.

A június 5. után megszerzett dokumentumokat (érettségi-, vagy év végi bizonyítványt) pedig legkésőbb július 10-ig kell pótolni.

A felvételi ponthatárok kihirdetése július 24-én várható, ekkor tudod meg, felvettek-e. Ettől az időponttól kezdve felgyorsulnak az események, ezért is jó, ha előrelátó vagy.

Alkalmassági vizsga: kinek szükséges?

Az osztatlan tanárszakokra jelentkezőknek alkalmassági vizsgán kell részt venniük, ez előfeltétele a bejutásnak. Ha valaki egynél több ilyen képzésre is jelentkezett, elég egyetlen alkalmassági vizsgán részt vennie, abban az intézményben, amely a jelentkezési sorrendjében előbb szerepel. A megszerzett minősítés „továbböröklődik" a többi jelentkezési helyre is, azaz a többi intézmény is ezt az eredményt fogadja el.

Bővebben a felvételiről

Egyetemi ismerkedés

Jó, ha tisztában vagy vele, hol található az intézmény, nem árt tudni, melyik képző helyre fogsz járni. Van olyan egyetem, amelynek számos épülete található a fővárosban, az egyik a belvárosban, a másik azonban lehet, távolabb, egy külső kerületben. Például a Károli Református Egyetem központi épülete az 5. kerületben van, a jogi kara azonban Újpesten.

A vidéki egyetemek is több képző hellyel rendelkeznek, így például a Pécsi Tudományegyetem, amelynek campusai a város különböző pontjain találhatóak, úgyhogy nem mindegy, milyen messziről kell naponta eljutnod az órákra.

Apropó albérlet

Tudtad, hogy kevesebb lehetőséged lesz augusztusban, hogy megtaláld a megfelelő lakást? Fontos kérdés, hogy egyedül vagy társaságba mész, ismerősökkel vagy idegenekkel? Jó, ha már most tisztázod ezt magadban. Jó alkalom a választásra a gólyatábor, ahol akár összeismerkedhetsz jövőbeli lakótársaiddal is.

Az egyetemeken is kérhetsz segítséget, ha kiadó lakást keresel, vagy betársulnál egy csapathoz. A Pécsi Tudományegyetemen - több más intézményhez hasonlóan - a hallgatói szolgáltató irodában elérhető egy ingyenes online albérlet adatbázis. Az egyetemek hirdetőfalán is talász információkat, a Debreceni Egyetem központi épületében például több hirdetőfal is van, akárcsak az ELTE-n.

Általában a hallgatói önkormányzatok és a kari-központi szolgáltató irodák tudnak válaszolni a legfontosabb kérdésekre. Érdemes utánajárni a megpályázható szociális juttatásoknak, és annak is, hogyan igényelhetsz kollégiumi férőhelyet, ezekről a felvételi értesítő levélben kapsz információt – tudtuk meg Kalapos Judittól, a Pécsi Tudományegyetem Oktatási Igazgatóság Központi Hallgatói Szolgáltató Iroda vezetőjétől.

Ha csak önköltséges képzésre vesznek fel?

A változások miatt egyre többen tanulnak önköltséges formában, sokan bejelölték ugyanis a jelentkezéskor az adott szak mindkét formáját (államilag támogatott és önköltséges), ez a variáció egy helynek számított.

Ha fizetned kell, van lehetőséged arra, hogy mérsékeld a költséget. Megnőtt az ösztöndíjak szerepe, több felsőoktatási intézmény új juttatásokat vezetett be, hogy így vonzza magához a hallgatókat.

Készülj fel arra is, hogy jól kell teljesítened ahhoz, hogy ösztöndíjban részesülj, vagy átkerülj költségtérítéses formáról támogatottra.

A Diákhitel kérdése

Miből állod az egyetemi éveket? Fontos kérdés. Amennyiben államilag finanszírozott képzésre vesznek fel, akkor is jelentkezhetnek költségek, így például a szállás, utazás, jegyzet és más fontos nyomtatványok kapcsán. Érdemes egy költségvetési tervet készítened a családdal, hogy havonta, illetve féléves szinten milyen kiadások jelentkeznek: mennyibe kerül a tandíj, az utazás, milyen egyéb költségek jelentkeznek majd? Azt is érdemes már most megbeszélni, belevágsz-e a Diákhitelbe.

Meddig vagyok biztosított?

Teljes körű egészségügyi ellátásra jogosult, a tanulószerződés alapján a biztosítási kötelezettség alá eső szakképző iskola nappali tagozatos tanulója, egészségügyi ellátásra jogosult az alapfokú, középfokú nevelési-oktatási vagy felsőoktatási intézményben, nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató nagykorú magyar állampolgár.

Egészségügyi ellátás

Attól függően, mire fordítod a diákhitel összegét, két konstrukció működik. A jelenleg 7,75 százalékos kamatlábú, szabad felhasználású Diákhitel1 mellett az önköltséges és részösztöndíjas képzésben résztvevők a változatlanul 2 százalékos kamatozású, államilag támogatott Diákhitel2-ben is részesülhetnek, ha akarják.

Semmi nem kötelező, de ha valaki csak ezzel a lehetőséggel tud tanulni, megfontolandó. Az is, hogy egy félévente 200 000 forintos költségtérítésből 3 év alatt több mint egymilliós tartozás lesz, és a kamatokat még nem is számoltam bele.

Az új igénylők a szükséges nyomtatványt a Diákhitel honlapjának internetes hitelügyintézési felületén tudják kitölteni, amelyet kinyomtatva és aláírva a Diákhitel Központtal partner pénzintézetekben, takarékszövetkezetekben, postahivatalokban vagy a felsőoktatási intézményekben kell leadni.

A Diákhitel Személyes Ügyfélszolgálata Budapesten már két helyszínen is elérhető: az eddigi Csalogány utcai mellett a KÖKI Terminálon található Diákhitel Ügyfélszolgálaton is.

Diákigazolvány – hónapokat kell várnom rá?

A diákigazolvány a sikeres felvételi és beiratkozás után igényelhető, erről az egyetem - általában a tanulmányi hivatal - ad pontos tájékoztatást. A jelenlegi rendszer szerint az önkormányzat okmányirodájában kell kezdened az ügyintézést, ahol egy úgynevezett NEK-azonosítót kapsz, készül rólad fénykép, ez kerül a diákra. Ezt személyesen kell elintézned, ha még nem tetted meg, ne várj vele szeptemberig.

(Folytatjuk)

TA