tanulási zavar
#Suli, munka

Merre tovább tanulási zavarral?

2009.05.29.
1 perces olvasási idő

A továbbtanulással kapcsolatban a helyes döntéshez nélkülözhetetlen az önismeret, a rálátás a különböző szakmákra, foglalkozásokra, és lehetőségekre, de ugyanilyen fontos a szülők és a pedagógusok kapcsolata is. Különösen érvényes ez azokra, akik valamilyen tanulási zavarral küzdenek.

A diszlexiás, vagy más tanulási zavarral küzdő gyerekeknek helyzete a pályaválasztásnál is különleges, hiszen számukra nehézséget jelenthet az idegen nyelv, a matematika, az irodalom, vagy valamely egyéb tárgy elsajátítása.

Jó ha tudod, hogy ha diszlexiás, vagy egyéb tanulási zavarral küzdő vagy, akkor az igazgató - a szakértői bizottság vagy a nevelési tanácsadó véleménye alapján - mentesíthet egyes tantárgyakból, tantárgyrészekből az értékelés alól.

Diszlexiás osztályokat indítanak a balatonfűzfői Öveges Szakközépiskolában, és Tolna megyében a gyönki Tolnai Lajos Gimnáziumban is. Sőt, Budapesten a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban is foglalkoznak diszlexiás diákokkal.

Felmentések

Az érettségi, a középiskolából való továbbtanulás, illetve a nyelvvizsga megszerzése is nehézséget okozhatnak a diszlexiás tanulóknak. Természetesen a nyelvi értékelés alóli felmentés nem azt jelenti, hogy többé nem kell tanulni a helyesírást, a nyelvet, "csupán" azt jelenti, hogy a tanár figyelembe veszi a gyermek részképesség zavarát, nem ad osztályzatot. Miért jó ez? Így lelkileg nem mennek tönkre az iskolások.

Sikerélményt!

A sikerélmény a fejlődés kulcsa. Akinek nem volt sikerélménye az olvasásban, miért is szeretné azt? Éppen ezért nagyon fontos, hogy az érintett minden apró siker elérésénél dicséretet, pozitív visszajelzést kapjon. Fontos, hogy önmaga is akarja a fejlődést. Ebben nem csak a szülő, hanem a szakemberek, a pedagógus, a logopédus és a pszichológus támogató segítsége is nélkülözhetetlen...

(Forrás: eduline.hu)