felvételi
#Suli, munka

Csökkenhet a tandíjmentes helyek száma az egyetemeken

2012.11.09.
1 perces olvasási idő

Tavalyhoz képest csak az alapképzésben hétezer diákkal kevesebbet vennének fel tandíjmentes helyre az egyetemekre - írja a Népszabadság. Az állami jogász- és közgazdászképzés megszűnik az előterjesztés szerint, amelynek elfogadása esetén nagy veszteségeket könyvelhetnek el a bölcsész szakok is.

Az idei nagy vágás után jövőre további 27 milliárd forintot vonnak ki a felsőoktatásból, és már csak 31 340 új hallgató képzését finanszírozná az állam. A kormány által eddig előnyben részesített természettudományos, orvosi, műszaki képzéseken is jelentősen csökkentenék a tandíjmentes állami helyek számát értesült a Népszabadság.

Egy október 25-én készült kormány-előterjesztés szerint az alap- és osztatlan képzésben, illetve a felsőfokú szakképzésben jövőre egyetem31 340 helyet finanszírozna az állam. A tavalyi számokkal összehasonlítva csak az alapképzésben hétezer diákkal kevesebbet vennének fel. Emellett ötezer részösztöndíjas helyet is biztosítanának. Az oktatási államtitkárság által készített előterjesztésben a részleges támogatásban részesülők zöme – négyezer hely – az esélyegyenlőség biztosítására létrehozott keretben szerepel.

Az állami jogász- és közgazdászképzés megszűnik az előterjesztés szerint, amelynek elfogadása esetén nagy veszteségeket könyvelhetnek el a bölcsész szakok is: a dokumentum szerint 2700 helyett jövőre csak 2000 államilag finanszírozott hely lenne. Agrárterületen 2000-ről 1500-ra, informatikusi területen pedig 4550-ről 3430-ra csökkenne a finanszírozott helyek száma. Nagy meglepetés, hogy a kormány által propagált területeken is drasztikus lenne a csökkentés: a természettudományos képzésben 4000-ről 2725-re, az orvosiban 3200-ról 2850-re, a műszakiakban 10 600-ról 8800-ra változna a keretszám.

Az érintettek főként a kiemelt tudományegyetemek. Így például a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a budapesti ELTE most azzal szembesülhet, hogy több százmillió forintot vonnak el tőlük. Van olyan intézmény, amelytől kilencszázmilliót. Ha ezt a hiányt nem tudják kigazdálkodni, előfordulhat, hogy decemberben nem nyitják meg a kapuikat, esetleg nem tudnak fizetést adni a dolgozóknak.

(KamaszPanasz, nol.hu)