Főoldal / SULI / Akár több tízezerrel kevesebb egyetemi ösztöndíj lehet
  2012-11-07

Akár több tízezerrel kevesebb egyetemi ösztöndíj lehet

Szűkítené a tanulmányi ösztöndíjra jogosult egyetemisták és főiskolások körét az Emberi Erőforrások Minisztériuma – derül ki a felsőoktatási törvény módosításának az eduline birtokába került tervezetéből. Ha a kormány is rábólint a változtatásra, több tízezer hallgató veszíthet havi 10-30 ezer forintot.

- hirdetés -

Az október 19-i keltezésű tervezet alapján az erőforrás-minisztérium tizenöt százalékkal vágná vissza a tanulmányi ösztöndíjra jogosult hallgatók arányát. Az állam jelenleg minden második – államilag finanszírozott formában tanuló – egyetemistának havi 6-25 ezer forintos ösztöndíjat utal az előző félévi tanulmányi eredmény alapján. A tárca tervei szerint a jövőben a hallgatók legfeljebb 35 százaléka kaphatna ösztöndíjat.

Kis Norbert volt helyettes államtitkár már júniusban jelezte, hogy az oktatási államtitkárság átalakítaná a tíz éve működő hallgatói juttatási rendszert, „ma ugyanis szinte alanyi jogon jár az ösztöndíj”, „a kormány szándéka viszont az, hogy csak a legkiválóbbak vehessék igénybe a juttatást” - de a tervekről akkor még nem kaptak írásos anyagot az intézmények és a hallgatói szervezetek.

Az új szabályokat felmenő rendszerben vezetnék be, vagyis a 35 százalékos korlátozás a 2013 szeptemberében kezdő elsőéveseket érinti majd elsőként – nemcsak az alapszakosokat, hanem a felsőoktatási szakképzésen tanulókat, a mester- és az osztatlan szakosokat is.

Megmarad ugyanakkor az a szabály, hogy tanulmányi ösztöndíjat és szociális támogatást csak az állami ösztöndíjas és részösztöndíjas hallgatók kaphatnak.

(eduline.hu)

Tovább a témában: Suli, Egyetem, Főiskola, Tanulás, Vizsga