#Suli, munka

Mikor kezdődnek az őszi érettségik?

2012.08.31.
1 perces olvasási idő

Jövő héten szerdáig, azaz szeptember 5-éig lehet jelentkezni az őszi érettségikre. A jelenlegi rendszerben az október-novemberi időszakban nem csak a tavaszi sikertelen vizsgákat lehet kijavítani, hanem úgynevezett előrehozott érettségit is lehet tenni. 2011-ben például a vizsgák 49 százaléka volt ilyen, 16 százalékuk normál rend szerinti, s csupán 14 százalékuk volt javítóvizsga.

Tanulni kell az érettségire! Azok, akik már rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal, kiegészítő illetve ismétlő vizsgán vehetnek részt, 2011-ben együttesen a megmérettetések 10 százaléka volt ilyen. Lesznek továbbá szintemelő vizsgák – ezek aránya tavaly ősszel körülbelül 8 százalékot ért el – és pótló vizsgák is. Azok a diákok, akik tanulói jogviszonyban állnak valamelyik középfokú intézménnyel, az arra kijelölt iskolákban jelentkezhetnek érettségire, és ott szerezhetik be az ehhez szükséges űrlapot is.

A többi vizsgázni szándékozó a kijelölt középiskolák egyikébe vagy valamelyik megyei, fővárosi kormányhivatalba adhatja be jelentkezését.

Utóbbiak használhatják az Oktatási Hivatal honlapján (www.oh.gov.hu) lévő „elektronikus” űrlapot is. A jelentkezők figyelmébe ajánljuk az Oktatási Hivatal honlapját (www.oh.gov.hu), ahol a Közoktatás/Érettségi vizsgák/Aktuális érettségi időszak (2012. október-november) menüpontban minden szükséges információ megtalálható. Itt tájékozódhatnak egyebek között a jelentkezés részletes szabályairól, az érettségire kijelölt középiskolákról, a fővárosi és megyei kormányhivatalok elérhetőségeiről, a vizsgák időpontjairól is.

(MTI)