diákhitel
#Suli, munka

Kétfajta Diákhitel vár rád. Jól átgondoltad?

2012.08.15.
2 perces olvasási idő

Akik szeptembertől nyernek felvételt valamelyik felsőoktatási intézménybe, a megújult képzési formák bármelyikére, a képzéstől függően jogosultak a Diákhitelre. Ez az első hitelfelvétel a fiatalok életében, ezért csak akkor vágjunk bele, ha megbeszéltük azt a szüleinkkel, és tudatos döntést hoztunk.

Az új tanévtől kizárólag az interneten, a www.diakhitel.hu oldalon keresztül lehet Diákhitelt igényelni. Nem csupán ez az újdonság. A legfontosabb változás, hogy a 2012/2013-as tanévtől az eddigi szabad felhasználású Diákhitel mellett lehetőségük lesz a részösztöndíjas vagy önköltséges képzésre felvételt nyert hallgatóknak a Diákhitel2 felvételére. Ez kizárólag a képzés díjára fordítható, amelyet 2 százalékos fix kamattal, állami kamattámogatás mellett vehetnek fel az erre jogosult hallgatók - tudtuk meg Imre Zitától, a Diákhitel Központ Zrt. marketing és kommunikációs igazgatójától.

Át kell gondolniA Diákhitel2 felvehető összegei a képzés költségéhez igazodnak, tehát a hallgató annyi hitelt igényelhet, amennyire szüksége van, az összeget pedig a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetem vagy a főiskola számára utalja át, így esély sincs arra, hogy másra költsék el a diákok a kért összeget. A kötött hitel egy évben csak kétszer igényelhető: tanévkezdéskor szeptemberben és félév kezdéskor februárban.

Csak szabadon!

A szabad felhasználású Diákhitelt mindhárom képzési formában tanuló diák felveheti, azaz az államilag finanszírozott, a részösztöndíjas és az önköltséges képzésben egyaránt. A felvehető összegeket augusztus 15-ig állapítják meg, erről a központ később nyújt részletes tájékoztatást, az igénylés első időpontja az augusztus 15. és szeptember 17. közötti időszak.

Amennyiben a szabad és a kötött Diákhitelt is felveszi a hallgató, külön szerződést kell kötnie mindegyik hitelre. Emellett szintén fontos tudnivaló, hogy a Diákhitel alapesetben 10 félévre jár, amennyiben nem párhuzamosan veszi fel a hallgató, automatikusan csökkenti a jogosultsági keretet.

És akiknek már van?

Azok a diákhitelesek, akik már rendelkeznek hitelszerződéssel, az eddigi feltételek mellett vehetik fel a kölcsönt. Akik az új tanévben nyernek felvételt valamelyik felsőoktatási intézménybe a megújult képzési formák bármelyikére, a képzéstől függően lehetnek jogosultak a Diákhitelre.

Imre Zita beszámolt arról is, hogy a törlesztés módja változatlan marad: az egyetemi évek alatt nem kell fizetni, az aktív hallgatói jogviszony megszűnését követően az első két évben a minimálbér 6, illetve 8 százalékának megfelelő összeget, a harmadik évtől pedig jövedelemarányosan kell törleszteni.

Az előtörlesztés díjmentes, fontos, hogy az utalás közlemény rovatában fel kell tüntetni az "előtörlesztés" szót, ebből tudja a központ, hogy a beérkezett összeg a tőke csökkentésére fordítandó. Jó hír, hogy 8 százalék marad a szabad felhasználású diákhitel kamata december 31-ig.

Jól át kell gondolni

Attila második éve kapja a Diákhitelt, enélkül nem tudná finanszírozni tanulmányait, családja nem tudja támogatni. A nyári időszak a munkáé, ekkor keresi meg a hitelre felvett összeg egy részét és előtörleszt. Ez sokat segít számára, és nyugodtabbá is teszi, hiszen nem lehet tudni, mi vár rá, ha elvégzi az egyetemet, mekkora összeg lesz a számláján.

Petra idén először lenne diákhiteles. Ő örül az új lehetőségnek, így teljes egészében a tanulmányaira fordíthatja a pénzt. Nem ért egyet azokkal, akik csak azért fordulnak hitelhez, mert így több pénzük marad szórakozásra, utazásra. A mai pénzügyi helyzetben, nem szabad ilyen könnyelműnek lenni, jól át kell gondolni a döntéseinket. Első hallásra jól hangzik a diákhitel lehetősége, de csak akkor szabad felvenni, ha tényleg szükségünk van rá - véli a közgazdasági területre felvételiző lány.

Mennyit költ egy egyetemista?
Egyetemi hallgatók bevonásával készült egy felmérés arról, hogy átlagosan mennyi kiadással jár az államilag nem támogatott egyetemi képzések elvégzése. Egyetemi élet számokban

(Szerző: T.A. újságíró)