Soma
#Suli, munka

Soma: meg kell találni a könyvek ritmusát

2012.06.12.
1 perces olvasási idő

Az a legjobb érzés, amikor nem akarjuk letenni a könyvet, mert annyira elvarázsol bennünket, ráadásul fejlődik a fantáziánk, mi képzeljük el a főhőst, a mi világunk lesz – nyilatkozta a KamaszPanasznak Soma Mamagésa a 83. Ünnepi Könyvhét egyik előadása után.

Az informatika forradalma megbolygatta a könyvkiadás eddigi rendjét – hangoztatták a 83. Ünnepi Könyvhét rendezvénysorozatán, ahol arról is beszélgettek a résztvevők, hogy leginkább azok nem jutnak hozzá a könyvekhez, akik a legjobban igényelnék az olvasást.

A könyvkiadás ma nyers üzleti érdekeknek van kiszolgáltatva, piaci alapon döntenek egy-egy kiadvány megszületéséről, nem pedig az igények alapján választanak olvasnivalót. Minden megtalálható a piacon, a kínálat hatalmas, kérdés azonban, hogy a könyvrengetegben megtaláljuk-e a nekünk szóló alkotást. Tavaly ismét növekedett a fiataloknak szóló könyvkiadás a 2010-es visszaesés után.

Soma: érdekes könyvek is kellenek

Soma az ünnepi könyvhétenSoma arról beszélt, hogy ma négy könyvből három a kukában végzi, mert vagy nagyon kevesen, vagy egyáltalán nem érdeklődnek utánuk. Az író-énekes úgy véli, a kötelező olvasmányok helyébe vagy mellé olyan alkotásokat is ajánlani kell a fiataloknak, amelyeket szívesen olvasnak, ilyen például a Harry Potter-sorozat.

Mi alapján derül ki, hogy az olvasott könyv nekünk szól, ránk talált? A ritmus - drágaságaim - válaszolt Soma. Hiába is rágjuk át magunkat az oldalakon, ha nem talált ránk a ritmus, nem rezeg a mi frekvenciánkon a történet. Az a legjobb érzés, amikor minden porcikánk várja az olvasást, és nem akarjuk letenni a könyvet - folytatta.

Szabadság olvasni, nem is a valódi történet a lényeg, hanem az, ami bennünk zajlik le, amit üzennek a sorok, ezért kell keresni a könyveket – véli Soma, akinek immár az ötödik könyve jelent meg.

A humor fontos eszköz

A Csinibaba című filmből megismert Nagy Natália is bemutatkozott a könyvhéten. "Az ötmilliárd éves, itt-ott napfoltos Nap szülinapi partijáról alkotott rímeket. Erre a neves alkalomra meghívta a Nap a mindig fogyni vágyó Holdat is." Ahogy ebből a kis bevezetőből is kiderült, a humor a könyveiben is jelen van. Örömmel mesélte az írónő, hogy már színpadon is előadták az iskolások a történetét, amelyből szavalóversenyeken is idéznek.

Szerinte hatalmas felelősség hárul az írókra is, hiszen ők határozzák meg a fiatalok olvasnivalóit. Azt kell elérni a gyereknél, azt kell megtapasztalniuk, hogy ne legyen munka az olvasás, ne azért vegyék a kezükbe a könyvet, mert kötelező.

Kitűnő alkalom egy-egy ilyen könyvhét, amely utat mutat, ötleteket ad, de fontos, hogy a döntés mindig a miénk legyen.

(Szerző: T.A., újságíró)

Kapcsolódó címkék

suli