Főoldal / SULI / Hány pontot szereznél az angolérettségin, ha ma lenne?
  2013-04-16

Hány pontot szereznél az angolérettségin, ha ma lenne?

A BBC-től és a Guardian-tól származó cikket kellett feldolgozniuk az érettségizőknek 2012-ben a középszintű angolérettségi első részében.

- hirdetés -

Palackpostáról, betörésről és hackerekről szóló szövegeket is kellett értelmezni a középszintű angolérettségi első részében 2012-ben. A feladatsor összeállítói BBC- és Guardian-cikkek közül válogattak.

Az angol nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, ebből az első rész, az "Olvasott szöveg értése" 60 perces, míg a második rész, a "Nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a félórás "Hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, végül az "Íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, a feladatok megoldására fordítható idő sorrendben 70, 50, 30, illetve 90 perc. Az íráskészség vizsgarésznél a feladatok megoldásához mindkét szinten lehet használni nyomtatott szótárt, a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem használható. Emelt és középszinten is egymástól független az egyes vizsgaösszetevők értékelése, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Ahhoz, hogy a középszintű vizsga sikeres legyen, a maximálisan szerezhető 117 pontnak legalább a 10%-át össze kell gyűjteni. A szövegértési feladatok ellenőrzésekor csak a tartalmi szempontokat érvényesítik, vagyis a nyelvtani vagy helyesírási hibák csak akkor számítanak, ha gátolják a válasz megértését.

A 2012-es érettségi feladatok és hivatalos megoldásaik:

 

A 2011-es feladatok és megoldásuk:

Angol érettségi 2011

 

(KamaszPanasz, Eduline, MTI)

  Kapcsolódó cikkek