Főoldal / SULI / Hány pontot szereznél a történelemérettségin, ha ma lenne?
  2013-04-02

Hány pontot szereznél a történelemérettségin, ha ma lenne?

Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc, a trianoni döntés, Mária Terézia, valamint a Rákosi- és a Kádár-korszakra kérdeztek rá a történelem érettségi rövid kérdései, míg az esszéfeladatok témakörei között a reformkor, a kiegyezés, valamint a magyarországi kisebbségek helyzete és IV. Béla uralkodása szerepelt a 2012-es érettségiben.

- hirdetés -

A 2012-es érettségi feladatsor első része átlagos nehézségű volt, de voltak olyan témák is, amelyekben általában nem mozognak otthonosan a tizenkettedikes diákok.töri

A feladatlap második felében a vizsgázóknak olyan szöveges feladatokkal kellett megbirkózniuk, amelyek hosszabb kifejtést igényeltek. A dolgozat második részében, az esszéfeladatok témakörei között a reformkor, a kiegyezés, valamint a magyarországi kisebbségek helyzete és IV. Béla uralkodása is szerepelt. A felkínált nyolc feladatból hármat kellett megválaszolniuk az érettségizőknek, egyet az egyetemes történelemre vonatkozó két problémamegoldó feladatból, egyet a magyar történelemhez kapcsolódó rövid problémamegoldó feladatok közül, valamint egyet a magyar történelemre vonatkozó elemző feladatokból.

A központi feladatsor 60%-ban a magyar történelemre vonatkozott, 40%-ban pedig a világtörténelem eseményeire. A feladatoknak nagyjából a fele a 19. és a 20. század történelméhez kapcsolódott. A rövid választ igénylő feladatok többsége valamilyen szöveg, kép vagy diagram feldolgozásához kötődött.

(KamaszPanasz, Eduline.hu)

Tovább a témában: Suli, érettségi, Vizsga