Főoldal / SULI / Hány pontot szereznél a matekérettségin, ha ma lenne?
  2013-03-27

Hány pontot szereznél a matekérettségin, ha ma lenne?

Nagyon könnyű és nagyon nehéz feladatok is voltak a tavalyi matematika érettségin, éppen ezért a kettest könnyű volt összehozni, de az ötöshöz alapos tudásra volt szükség.

- hirdetés -

Exponenciális és törtes egyenlet, geometria, halmaz és statisztikai feladat is volt a legutóbbi, 2012-es középszintű matematikaérettségi második részében, amelyre 135 percet kaptak a diákok. A teszt első feladatai között olyanok is voltak, amelyeket általános iskolai tudással is meg lehetett oldani - az egyik feladatban százalékszámítás volt, egy másik példában pedig testtömegindexet kellett számítani.

A matematika érettségi második részének utolsó három feladata közül kettőt kell megoldani, a tanárok csak ezeket értékelhetik: idén a diákok egy statisztikai és kombinatorikai, egy térgeometriai, valamint egy halmazos példa közül választhattak, ezek egyenként 17 pontot értek.

Meglepetést okozott a statisztikai feladat, a szórás fogalma ugyanis korábban nem szerepelt a középszintű matekérettségin, először a 2011-es őszi érettségin kaptak ilyen feladatot a vizsgázók.

A matematika érettségin minden vizsgázó egy két részből álló, központi feladatlapot kap. Az első feladatlapon olyan feladatokat kell megoldani, amelyek alapfogalmakra, egyszerű összefüggésekre kérdeznek rá. A válaszadásra 45 perc állt rendelkezésre.

A második feladatlap további két részből állt. az első része három olyan feladatot tartalmaz, amelyekkel egyenként 9-14 pontot lehet szerezni. A második részben szintén három összetett feladat szerepel, de a vizsgázók eldönthetik, hogy közülük melyik kettőt akarják megoldani. A két feladat helyes megoldása 34 pontot ért.

(KamaszPanasz, Eduline.hu)

Tovább a témában: Suli, érettségi, Tanulás, Vizsga