Főoldal / SULI / Hány pontot szereznél a magyarérettségin, ha ma lenne?
  2013-03-25

Hány pontot szereznél a magyarérettségin, ha ma lenne?

Hogy haladsz az érettségire való készüléssel? Teszteld a tudásod a tavalyi és a két évvel ezelőtti feladatsorokkal! Karinthy Frigyes, Arany János művét és egy Camus-regényt kellett feldolgozniuk az érettségizőknek 2012-ben a magyarérettségin.

- hirdetés -

Karinthy Frigyes két karcolatának összehasonlító elemzése, Arany János Tetemre hívás című művének elemzése és a heroikus életfelfogásról szóló érvelés közül választhattak a diákok a középszintű magyarérettségi második részében 2012-ben.

Az érveléses feladathoz kapcsolódó idézet Camus Pestis című regényéből származott. Ebben a feladatban irodalmi példák segítségével kellett érvelni a heroikus életérzés mellett vagy ellen. Az esszéfeladatokra összesen 180 percet kaptak a vizsgázók, a három feladat közül egyet kellett kiválasztaniuk és kidolgozniuk.

A magyarérettségi első feladatának egy 1988-as Nemzeti olvasókönyv könyvismertetőjének részletét kapták a középszintű magyarérettségin a vizsgázók. A szövegértési feladatsorra 60 percet kapnak a vizsgázók, a kérdések egy hosszabb szöveghez kapcsolódtak. Az első feladatlapon az tudta helyesen megoldani a feladatokat, aki felismeri a szöveg grammatikai és stilisztikai jellemzőit, kommunikatív sajátosságait, jelentésrétegeit, logikai és tartalmi vonatkozásait, műfaji jellemzőit, illetve a szerkesztésmódját.

A második feladatlapon minden vizsgázó a három szövegalkotási feladat közül választhatott egyet, amelyet minimum 500 szó terjedelmű fogalmazásban kellett kidolgoznia. Lehetett érvelni, egy művet adott szempont szerint elemezni, illetve több művet összehasonlítani. A második részre jóval több energiát kell fordítani, mint az első feladatlap megoldására, mert ez a fogalmazás akár 60 pontot is jelenthet.

Az emelt szintű érettségi vizsgát választóknak Heltai Jenő Nagyapó című novelláját kellett értelmezniük, és választ adniuk arra a kérdésre, hogy miként érvényesülnek benne a tragikus és a komikus elemek. A 2012-es érettségifeladatok között szerepelt a tudományos, természettudományos problémák és tudományos karakterek bemutatása is irodalmi műveken keresztül. Emellett az érettségizőknek olyan feladatuk is volt 2012-ben, hogy bevezetőszöveget írjanak egy olyan kiállításhoz, amelyet a Petőfi Irodalmi Kör szervez a nyelvújításról fiataloknak.

(KamaszPanasz, Eduline.hu)

Tovább a témában: Suli, érettségi, Gimnázium, Középiskola, Vizsga