előrehozott érettségi
#Suli, munka

Előrehozott érettségi: mire számíts?

2013.03.26.
2 perces olvasási idő

Hamarosan kezdődik az érettségi időszak, a végzősök nagy erőbedobással tanulnak. Te is jövőre érettségizel és szeretnéd megkönnyíteni a saját dolgod? Az előrehozott érettségi jó megoldás lehet. Nem tudod, hogy hogy működik ez? Vagy hogy hol kezdd el? A KamaszPanasz csapata összegyűjtötte a legfontosabb infókat, amit erről tudnod kell.

Az előhozott érettségik az októberi és a májusi időszakban zajlanak. Ha októberben akarsz menni, akkor szeptemberben már jelentkezned kell a vizsgára (az iskolád titkárságán, vagy az osztályfőnöködnél tudsz jelentkezési lapot igényelni.) Az érettségi feltétele egy osztályozó vizsga, ami biztosítja, hogy a gimnáziumi tanulmányaid alatt mind a négy évre van jegyed az adott tantárgyból. (Tehát, ha most másodikos vagy, és nyáron megcsinálod mindkét osztályozó vizsgát, mondjuk angolból, tehát a 3. és 4. évfolyam anyagából vizsgázol, akkor meg is lesz az év végi jegyed mind a 4 évre.) Az osztályozó vizsgát mindig a szaktanár állítja össze, és iskolánként változik. Ha ez mind megvan, jöhet az érettségi. (Ahol minden úgy zajlik, mint az "igazin" - hiszen ez is az, se könnyebb, se nehezebb!)

Íme, néhány hasznos tipp a felkészüléshez:

Vágj bele!

Jó vagy angolból és németből? Esetleg a tesi megy szuperül? Ha már van nyelvvizsgád, akkor egy érettségi sima ügy (a középfokú nyelvvizsga mindig nehezebb, mint az érettségi - mondja az érettségizettek nagy többsége). Nem kell más, mint az elhatározás, hogy igenis meg tudod csinálni, és bele is vágsz.

Egyeztess!

Ha megvan az elhatározás, mást sem kell tenned, mint egyeztetni a szaktanárral. Ha októberben vizsgázol, akkor ezt érdemes már májusban megtenned. A szaktanár majd tájékoztat téged az osztályozó vizsga időpontjáról (általában nyár vége), amelyre bőven lesz időd készülni. Ha májusban próbálnád meg, elég, ha szeptemberben tájékoztatod a tanárod. Mielőtt jelentkezel, tölts le egy-kettőt az elmúlt évek érettségijeiből, mérd fel a tudásod. Ha úgy látod, hogy a feladatok könnyedén mennek, vagy csak pár hiányosságot tapasztaltál, érdemes megpróbálnod.

Ne félj!

Az érettségi bizony nagy megmérettetés, de ne félj! Legyél biztos a tudásodban, gyakorolj! Nem kell napi 2-3 órát a könyv felé görnyedned, elég ha pár feladatot megoldasz, és átismételed az eddig tanultakat. Akár megkérheted a tanárodat is, hogy segítsen a felkészülésben, vagy letölthetsz feladatlapokat az internetről. Esetleg beszélhetsz olyan diákokkal, akik már túlestek ezen, biztosan sok hasznos tippet és trükköt tudnak neked adni.

Az egyik megkérdezett így válaszolt a KamaszPanasz kérdésére: „Az elején kicsit féltem, hogy milyen lesz. Arra számítottam, hogy vért fogok izzadni tanulás közben, és egy perc szabadidőm sem marad. De ez nem így lett! Napi 20 perc tanulással tényleg igazán egyszerű volt. Az Oktatási Minisztérium honlapján lévő feladatok kitöltése után úgy éreztem, hogy bökkenőmentes lesz az egész. Az is lett, sikeresen levizsgáztam. Azóta rengetegen mondták nekem, hogy megbánták, amiért nem jelentkeztek, hiszen nekem már csak 4 tantárgyból kell érettségi vizsgát tennem, ennyivel könnyebb a felkészülés.

Ha tényleg úgy gondolod, hogy meg tudod csinálni, meg is fogod! Első nekifutásra lehet, hogy félelmetes vagy ijesztő, de hidd el, megéri. Az előrehozott érettségi nemcsak egy 'plusz terhet’ vesz le a válladról (a "nagy érettségin" már csak 4 tantárgy marad), hanem tapasztalatot is szerez neked. Hidd el, sokkal nyugodtabb szívvel indulsz neki akármelyik vizsgának, vagy nagy dolgozatnak, ha túlestél az érettségin.

(Gy.R.)