Főoldal / SULI / Kevesebben felvételiznek idén
  2012-04-19

Kevesebben felvételiznek idén

Csaknem 110 ezren adtak be jelentkezési kérelmet egyetemekre, főiskolákra, ami 78 százaléka az elmúlt évi számnak - közölte az Oktatási Hivatal. A legjelentősebb a csökkenés gazdasági területen van, míg a műszaki képzéseknél 5 százalékkal többen jelentkeztek.

- hirdetés -

Idén kevesebben jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe, mint az elmúlt három évben, ám még így is többen, mint 2007-ben és 2008-ban. Ennek oka az Oktatási Hivatal szerint a finanszírozás átalakítása, az új rendszerrel kapcsolatos kivárás, és az is, hogy az idén magasabbak az elvárások a jelentkezőkkel szemben.

FelvételiGyakorlatilag nem változott a jelentkezések száma a kormány által preferált agrár, informatika, műszaki,  valamint a természettudomány képzési területen, illetve az egységes, osztatlan képzések között az orvos- és egészségtudomány képzési területeken. Az elmúlt évhez képest nőtt az állami ösztöndíjas jelentkezések száma a mesterképzések esetén a jogi, a közigazgatási, valamint a művészeti képzési területen - olvasható az összegzésben.     

Jelentősen, 18 százalékról 4 százalékra csökkent a gazdaságtudományi képzéseket választók aránya, míg jogi képzésnél 4 százalékról 2 százalékra apadt a kérelmezők aránya. Agrárképzéseket a tavalyi 5 százalékkal szemben a diákok 6 százaléka jelölt meg, míg a bölcsészettudományi területen 10 százalékról 12 százalékra nőtt a kérelmek aránya. Az orvos- és egészségtudomány képzési területen 8 százalékról 12 százalékra emelkedett a kérelmezők aránya.

A közlemény kitér arra is, hogy egyre többen tesznek emelt szintű érettségit, 2012-ben vizsgatárgyanként - amennyiben az adott képzésen a pontszámítás az adott tárgyból történik - már 50 többletpontot kaphatnak a jelentkezők a felvételi eljárás során. Az idén érettségizők 94 százaléka alapképzésre és egységes, osztatlan képzésre jelentkezett, 85 százalékuk első helyen állami ösztöndíjas képzésre szeretne bekerülni.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár január 5-én jelentette be, hogy a kormány elfogadta az idei évre vonatkozó felsőoktatási felvételi keretszámokat. Eszerint mindenki bejuthat a felsőoktatásba, aki elér legalább 240 pontot, közülük csaknem 50 ezer hallgató tanulhat úgy, hogy tanulmányi költségeit részben vagy egészben az állam fizeti.

Az új felsőoktatási törvény értelmében három finanszírozási forma lesz: 34 ezer hallgatónak - "értelemszerűen a legjobbaknak", a legnagyobb arányban a műszaki, a természettudományi és az informatikai szakokon - száz százalékban fizeti majd az állam a tanulmányi költségét, 15 550 hallgató esetében pedig a képzési költség mintegy felét fogja fedezni az állam. A harmadik kategóriába azok tartoznak, akik nem kapnak állami ösztöndíjat, nekik elindul a Diákhitel 2., amely állami kamatgaranciával fedezi az érintett hallgatók tanulmányait, és megmarad a Diákhitel 1. is, amelyet mindenki igénybe vehet.

(MTI)

Tovább a témában: Suli, Egyetem, érettségi, Főiskola, Tanulás