Főoldal / SULI / Milyen hatások érnek egy homoszexuális tinédzsert?
  2012-04-17

Milyen hatások érnek egy homoszexuális tinédzsert?

Jó lenne azt mondani, hogy a középiskolában homoszexuális fiatalnak lenni pont olyan, mint heteroszexuálisnak. Ha azt mondhatnánk, hogy ugyanúgy kezelik őket is, mint a heteroszexuális tizenéveseket, az a szexualitásukra nézve megkönnyebbülést jelentene.

- hirdetések -

Ha még emellett azt is elmondhatnánk, hogy annak, hogy valaki meleg középiskolás semmilyen hatása sincsen - se pozitív, se negatív - csodálatos dolog lenne: egyenlőség, még a legkeményebb környezetben is. Sajnos nem ez a helyzet. Még ha a hatások minimálisak is, homoszexuális tinédzsernek lenni következményekkel jár, kivéve, ha az illető elég szerencsés ahhoz, hogy azon ritka helyek egyikén él, ahol a homoszexualitás teljesen elfogadott.

MelegKisebbségben

A középiskola sokszor nem a leghívogatóbb környezet meleg tizenéveseknek. A tinik kemények egymással még a legkisebb dolgokban is. A homoszexualitás egyenlő a kisebbségi léttel, egyszerűen azért, mert több heteroszexuális van, mint homoszexuális. Néhány tininek már egyetlen meleg társ jelenléte is szemet szúr. Képzeld el magad melegként egy olyan környezetben, ahol számos meleg-gyűlölő tini van. Ez a helyzet rossz hatással lehet az érzékeny, meleg tizenévesekre, és antiszociálissá, depresszióssá is válhatnak.

Romantika – Szégyellnivaló?

Ráadásul meleg tiniként sokkal kevesebb romantikus lehetőséged van, mint heteroszexuális társaidnak a középiskolában. Természetesen a meleg tizenévesek is akarnak kapcsolatot. Ahogy a legtöbb tinédzser, ők is késztetést éreznek arra, hogy végtelenül kedvesek, érdeklődőek és figyelmesek legyenek a kiszemelt személlyel. Noha vannak lehetőségek, a legtöbb fiú azoknak a táborába tartozik, aki nem viszonozza az ilyesfajta érdeklődést. Ráadásul a heteroszexuális tizenévesek közül sokan nyilvánosan felháborodnak, ha ők lesznek egy fiatal meleg érdeklődésének címzettjei.

Tagadhatatlan, hogy az elutasítás fáj. Ha az elutasítás gúnnyal párosul, az még rosszabb. A tinédzser évek érzelmesek és viharosak – szexuális beállítottságtól függetlenül. Nehezek még a legjobb környezetben élő, népszerű gyerekeknek is. Fekete báránynak érezni magad az iskoládban fájó (bár ritkábban erősebbé is tehet), de amikor olyan kényes témáról van szó, mint a szexualitás, sokkal intenzívebb az érzés. A szexuális élet megkezdésekor a szégyenérzet meglehetősen gyakori, ám míg heteroszexuálisként ez az érzés fokozatosan csökken, majd elmúlik, a homoszexuálisokkal folyamatosan azt éreztetik, hogy szexualitásuk szégyellnivaló.

A meleg tiniket érő negatív hatások csökkentésére az egyetlen módszer a heteroszexuális fiatalok minél szélesebb körű felvilágosítása arról, hogy a meleg tinik egyenértékű tagjai az iskolai közösségnek, s ugyanolyan érzésekkel, gondokkal és vágyakkal küzdenek, mint ők. Mindez hosszú és fáradtságos munka, ám segítségével remélhetőleg a kamaszok mihamarabb arra összpontosíthatnak majd, ami igazán érdekli őket, ahelyett, hogy egymás szexuális beállítottsága legyen a fő beszédtéma.

(S.Z. -  helium)