diszlexia
#Suli, munka

A diszlexiáról forgattak dokumentumfilmet

2012.01.30.
1 perces olvasási idő

Diszlexiáról forgatott dokumentumfilm rendezőjeként mutatkozott be Robert Redford fia, James Redford a Sundance Filmfesztiválon.

A The Hollywood Reporter online beszámolója szerint a fesztiválalapító fia hozzáértő, intelligens munkát tett le az asztalra. A The D Word című film az HBO dokumentumfilmes műhelyének produkciójában igyekszik bevezetni a nézőket "a rejtett képességzavar" kérdéseibe.

Egy intelligens kamasz, Dylan áll a film középpontjában, aki olvasási nehézségei miatti iskolai kudarcairól mesél, és azt is elmondja, hogyan jutott át a buktatókon. Mint kiderül, sok probléma éppen abból származik, hogy a tanárok nem ismerik fel a diszlexiát, nem tudják kezelni, és az ilyen diákok másodlagos státusba kerülnek az osztályban.

Pedig a rossz teljesítmény éppen a képességzavar mellékhatása: ezt bizonyítja a filmben megszólaló több egykori diák esete, akik megszenvedték iskolai életüket. Akad közöttük olyan, aki nem is tudta, hogy diszlexiás.

Redford a téma tudós szakértőit is bevonta, a Yale két professzora tárja fel a diszlexia orvosi hátterét. Előkerül az is, hogy sokak számára éppen "áldás" is lehet ez az állapot, mivel a diszlexiások gyakorta rendkívül kreatívak, a szokatlan megoldások "szakértői", mivel más képességeiket kell erősíteniük, hogy áthidalják diszlexiájukat.

A The D Word kimondatlanul arra is utal, hogy a tanulók képességeit nem lehet kizárólag az olvasás gyorsaságából, illetve a tesztek gyors kitöltéséből leszűrni. A 49 éves rendező olyan rendkívül sikeres diszlexiásokat is bemutat, mint az üzletember Richard Branson, Charles Schwab vagy a politikus Gavin Newsom. Az 51 perces dokumentumfilmet James Redford társ-forgatókönyvíróként és társproducerként is jegyzi.

(mti)