Főoldal / SULI / Hogyan változnak a felvételi szabályok 2012-től és 2013-tól?
  2011-09-12

Hogyan változnak a felvételi szabályok 2012-től és 2013-tól?

A felvételi szabályain, a pontszámításon és az ingyenes szakok rendszerén is változtatna az oktatási államtitkárság. Az már most biztos, hogy a gazdasági, jogi, művészeti, bölcsész- és társadalomtudományi szakokra szinte lehetetlen lesz bekerülni. Az Eduline összegyűjtötte a legfontosabb tervezett változásokat.

- hirdetések -

Kemény versenyre számíthatnak azok a diákok, akik 2012-ben felvételiznek egyetemre vagy főiskolára, sajtóinformációk szerint ugyanis az idei 53 ezerről 40 ezerre csökkentené az államilag finanszírozott hallgatói helyek számát a kormány. Ez azt jelenti, hogy a legnépszerűbb képzésekre kizárólag jeles érettségivel, nyelvvizsgával és jó tanulmányi eredménnyel lehet majd bekerülni.

A következő években tovább csökkentenék a hallgatói létszámot: 2013-ban már csak 35 ezer, 2014-ben pedig 30 ezer elsőéves tanulhat ingyen. A legrosszabbul azok a diákok járhatnak, akik jogi, művészeti, művészetközvetítése, sport-, bölcsész-, agrár- vagy társadalomtudományi szakokra jelentkeznek majd, az államilag finanszírozott keretszámokat ugyanis kilencven százalékkal csökkentené a kormány. Az informatikai, műszaki és természettudományos szakokra felvehető hallgatók számát ezzel szemben megdupláznák 2012 és 2014 között, míg a pedagógus- és orvosképzés keretszámát a jelenlegi szinten tartanák.diploma

Változnak a pontszámítás szabályai

Fontos változás, hogy a kormány tervei szerint a hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő, gyermeket nevelő felvételizők nem kapnának többletpontot (már idén is kevesebb, a korábbi 50-25 pontnál kevesebbet, 20-40 pontot kaptak), hanem külön keretszámot hoznának létre számukra, vagyis meghatároznák, hogy az adott szakra hány hátrányos helyzetű, tartós beteg stb. hallgatót vehetnek fel az egyetemek és főiskolák.

Az összpontszámba nemcsak az érettségi és tanulmányi eredmények, hanem a szóbeli felvételin nyújtott teljesítmény is beleszámít majd – jelenleg néhány szakon kívül sehol nem tartanak alkalmassági vizsgát, az oktatási államtitkárság azonban azt szeretné, ha a jövőben az intézmények ellenőrizni tudnák a jelentkezők alapműveltségét, valamint a „választott szakterület iránti fogékonyságát és érdeklődését”.

A cikk az eduline.hu-n folytatódik.

Fotó: Eduline