Főoldal / SULI / Mennyit keres egy pályakezdő? A tíz legjobban fizetett szakma
  2011-03-24

Mennyit keres egy pályakezdő? A tíz legjobban fizetett szakma

Akár 64 ezer dollárt, vagyis 12 millió forintot is kereshet évente egy pályakezdő vegyészmérnök az Egyesült Államokban, de a közgazdászok, a repüléstechnikai mérnökök és az informatikusok is legalább 40-50 ezer dollárt visznek haza.

- hirdetések -

Az Education Portal a PayScale bérkalkulátor és az amerikai munkaügyi statisztikai hivatal adatai alapján állította össze a legjobban fizető szakmák listáját. A rangsor azt mutatja meg, hogy az alapképzés elvégzése után mennyit lehet keresni évente az adott szakterületen pályakezdőként és tizenöt éves tapasztalattal.

tanuló

1. Olaj- és gázmérnök

Átlagos kezdő fizetés: 93 000 dollár
Tizenöt éves munkatapasztalattal: 157 000 dollár

Az olaj- és gázmérnökök olaj és gáz kitermeléséhez terveznek eszközöket, fúrásokat felügyelnek, olaj- és gázcégeknél végeznek technikai tanácsadást.

2. Repüléstechnikai mérnök

Átlagos kezdő fizetés: 59 400 dollár
Tizenöt éves munkatapasztalattal: 108 000 dollár

A repüléstechnikai mérnökök légi- és űrutaztatásban használt berendezések – például szimulátorok, repülési eszközök, számítógépes és kommunikációs rendszerek, kilövő- és nyomkövető szerkezetek – tervezésével, működtetésével és hibaelhárításával foglalkoznak, tesztrepülési adatokat vesznek fel és analizálnak.

3. Vegyészmérnök

Átlagos kezdő fizetés: 64 800 dollár
Tizenöt éves munkatapasztalattal: 108 000 dollár

A vegyészmérnökök kémiai anyagok és termékek előállítását végzik. A kémia, a fizika és a mérnöki ismeretek ötvözésével dolgoznak ki olyan technikákat, amelyekkel - többek között - műanyagot, szintetikus gumit, mosószert, benzint, cementet, papírt és más anyagokat lehet gyártani.

4. Villamosmérnök

Átlagos kezdő fizetés: 60 800 dollár
Tizenöt  éves munkatapasztalattal: 104 000 dollár

Az elektromos berendezések és rendszerek tervezésével, működtetésével és hibaelhárításával foglalkozó mérnökök az ipari, az állami, a kereskedelmi és a tudományos szektorban egyaránt el tudnak helyezkedni.

A cikk az eduline.hu-n folytatódik.

  Kapcsolódó cikkek