Főoldal / SULI / Hasznos tippek szóbelire
  2011-03-04

Hasznos tippek szóbelire

Maximális felkészültség mellett nem igazán érhet meglepetés, de azért nem árt, ha néhány dologra odafigyelsz a szóbeli nyelvvizsgán.

- hirdetések -

Ha szeretnél diplomát, esetleg néhány pluszpontot az érettségi mellé, akkor bizony elengedhetetlen, hogy legyen legalább egy nyelvvizsgád. Lássuk, mire kell ügyelned!

A felkészülés során a nyelvtanulás mellett bizony nagy hangsúlyt kell fektetned a metakommunikációra is. Az, hogy hogyan jelensz meg a vizsgán, milyen a testtartásod, ügyelsz-e a szemkontaktusra stb. rengeteget emelhet, vagy ronthat a feleleteden.tanulás

Már a vizsgáztató terembe való belépéskor célszerű felvenned a ritmust. Mosolyogj kedvesen és ne magyarul köszönj! Az ezt követő esetleges adatfelvétel és bemutatkozás már úgyis az adott nyelven történik.

A szóbeli vizsgán elsődleges értékelési szempont, hogy mennyire vagy kommunikatív. Ezért nagyon fontos, hogy a kérdésekre ne egy szóval felelj, hanem választékosan fejtsd ki a véleményed! Nem baj, ha olyan szavakat is használsz, melyekről azt gondolod, hogy egészen egyszerűek: nincs Rád írva, hogy Te ezeket is tudod.

Ha nem értesz egy kérdést, a legrosszabb, amit tehetsz, hogy pánikba esel, értetlenül bámulsz a vizsgáztatóra és zavartan hallgatsz. Ezen kínos szituáció helyett inkább kérd meg, hogy ismételje el a kérdését, vagy írja körül a számodra ismeretlen szót!

(csakmiketten.hu)

  Kapcsolódó cikkek