Főoldal / SULI / Jelentkezési tanácsok és tudnivalók az utolsó percekre
  2011-02-15

Jelentkezési tanácsok és tudnivalók az utolsó percekre

Alig több mint egy napod maradt a jelentkezési lap és az e-felvételi kitöltésére – legkésőbb február 15-én el kell küldened az adatlapodat, különben lemaradsz az idei felvételi eljárásról. Hogy az utolsó pillanatban is minden olajozottan menjen, összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket az eljárásról, a jelentkezési lapról és a pontszámításról.

- hirdetések -

 

Hogyan töltheted ki hiba nélkül a jelentkezési lapot?

Hogy az elrontott jelentkezési lapok ne a kukában kössenek ki, először csak ceruzával töltsd ki a mezőket, csak akkor írd át tollal, ha az összes adatot ellenőrizted! A kötelezőnek megjelölt rubrikákat semmiképpen se hagyd üresen, a szakokat pedig a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban meghirdetett módon írd be, jelentkezési sorrendben, a képzés összes paraméterét feltüntetve – nem maradhat ki az intézmény és a kar betűkódja, a szak neve, a képzési szint, a munkarend, a finanszírozási forma, valamint a szakirány! Ha ezeket nem megfelelően jelölöd, márciusban kapsz majd egy hiánypótlási felszólítást, amelyben pontosan leírják, hogy mit és hogyan kell javítanod. Itt lépésről lépésre végigvezetünk a jelentkezési lap kitöltésén, és megtalálod a leggyakoribb hibákat is, amelyeket érdemes elkerülni.

felvételiHogyan jelentkezhetsz a felvi.hu oldalon?

Az elektronikus jelentkezéshez először regisztrálnod kell a www.felvi.hu oldalon, ehhez felhasználónévre, jelszóra és egy e-mail címre lesz szükséged. A regisztráció után az Én felvim menüsorban találhatod meg az e-felvételi menüpontot, a rendszer az első belépéskor egy biztonsági kódot küld a megadott e-mail címre. A középiskolai bizonyítványt, a nyelvvizsga bizonyítványt és a tanulmányi versenyeken elért eredményeket bizonyító dokumentumokat szkenneld be, és töltsd fel a rendszerbe!

Fontos, hogy az e-felvételit annak befejezése után, de legkésőbb 2011. február 23-ig hitelesítened kell. Ezt kétféleképpen teheted meg: egy hitelesítő adatlap beküldésével vagy a www.magyarorszag.hu oldalon lévő ügyfélkapun keresztül. Ha az első megoldást választod, ki kell nyomtatnod és alá kell írnod a hitelesítő adatlapot, majd elküldened az Oktatási Hivatal címére. Az e-felvételiről bővebben itt olvashatsz.

Hogyan változik idén a felvételi pontszámítás?

A tanulmányi és érettségi pontok értéke nem változott, a többletpontok rendszere azonban igen: a középfokú komplex B (korábbi nevén a középfokú C típusú) államilag elismert nyelvvizsga eddig 35 pontot ért, jövő évtől azonban már csak 28 pontot, ahogy 50-ről 40-re csökken a felsőfokú komplex C1 (korábban felsőfokú C típusú) nyelvvizsgáért járó pontok száma is. Vagyis a nyelvvizsgákért legfeljebb 40 pluszpontot kaphatsz – akár két középfokút, akár egy felsőfokút és egy középfokút szereztél.

Felvételi pontszámító kalkulátorunkat itt találod.

A teljes anyag az eduline.hu oldalán olvasható.

 

 Kapcsolódó cikkek