óvszer
#Suli, munka

Óriásóvszert állítottak fel Budapest közepén

2010.12.02.
1 perces olvasási idő

Igazi szenzációval irányította rá a fiatalok figyelmét a prevenció és a felelősségteljes szexuális élet fontosságára december 1-jén, az AIDS világnapján az A-HA!, Magyarország legnagyobb országos szexuális és mentálhigiénés felvilágosító programja.

Az Erzsébet téri Gödörben felállították a világ legnagyobb óvszerét, amit délután 3 órakor a rendezvény látogatói elfoglaltak. A Condom in the City néven meghirdetett akció sikerét mutatja, hogy egy óra múlva már több száz fiatal táncolt a 25 méter hosszú és 4 méter átmérőjű kondomban. Délután négykor a buli helyszíne egy különleges, úgynevezett levitációs kiállítássá változott – az óvszerben lebegő léggömbökre függesztett képeken a felelősségteljes szexuális élethez kapcsolódó érdekességeket tekinthették meg az érdeklődők.

óvszerA Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság kilenc tanéve szervezi a tizenéveseknek szóló A-HA! Programot. „Legnagyobb eredményünknek azt tartjuk, hogy folyamatosan részesei lehetünk fiatalok mindennapjainak. Ez rengeteg tapasztalatot jelent számunkra, amit felhasználhatunk felvilágosító programunk hatékonyabbá tételében.” – nyilatkozta Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász, az A-HA! Program igazgatója.

Orvosok, védőnők és orvostanhallgató egyetemisták az elmúlt évek alatt több mint 16 ezer felvilágosító órát tartottak az ország iskoláiban, az előadásokon részt vevő diákok száma pedig meghaladta a 765 ezret. Az A-HA! honlap 150 ezernél is több látogatót vonzott, ami az utóbbi időkben havi tízezres forgalmat jelentett. Nyáron a program aktivistái valamennyi jelentős hazai könnyűzenei fesztiválon és a balatoni strandokon is találkoztak a fiatalokkal.

A tavalyi évben az A-HA! Program arculata teljesen megújult: Magyarországon egyedülálló, úgynevezett stencilgrafikás technológiával kelnek életre egy hétrészes rajzfilmsorozat fiatal szereplői, akik a program minden anyagán megjelennek.

Szőnyi doktor a sajtótájékoztatón hozzátette: „A legjobban az motivál bennünket, hogy az A-HA! Program indulása óta közel 20%-kal csökkent a 19 év alatti fiatalok körében elvégzett terhességmegszakítások száma.”

Az A-HA! Programról részletes információ a www.a-ha.hu és a www.ahaprogram.hu oldalakon olvasható. Az óriásóvszert és rendezvény hangulatát bemutató fotók és videók a Condom in the City Facebook-oldalon tekinthetők meg.

Kapcsolódó címkék

suli