#Suli, munka

OKJ-s képzések: mennyibe is kerülnek?

2010.07.10.
1 perces olvasási idő

Aki nem vágyik a felsőoktatásba, vagy egyszerűen csak nem adatik meg neki, hogy ilyen formában továbbtanuljon, annak a boldoguláshoz szakmát kell tanulnia. Igen ám, de hol, mit és mennyiért? A szakképzés szót sokan használjuk, mégis keveset tudunk róla. Megkísérlünk egy kis rendet tenni ebben a bonyolult rendszerben.

Összefoglaló néven minden olyan oktatási formát és tanfolyamot szakképzésnek nevezünk, ami a végén államilag okjelismert szakmát ad. Szerezhetünk szakmát (szakmákat) rögtön a nyolc általános elvégzése után, két elvégzett középiskolai évvel a hátunk mögött, érettségivel és természetesen diplomásként is. Egy biztos kiinduló pont van: a nyolc általánosnak meg kell lennie. A leglényegesebb különbség szakképzés és szakképzés között pedig az, hogy iskolai rendszerben, vagy iskola rendszeren kívül történik-e.

Előbbiben az első szakma megszerzése mindenki számára ingyenes (még a diplomások számára is), utóbbi viszont majdnem minden esetben fizetős. (Kivételt képez az az eset, ha a munkaügyi központ finanszírozza például egy álláskereső átképzését.) Természetesen anyagi szempontból nagyon nem mindegy, hogy valaki iskolai rendszerben, vagy azon kívül szerzi meg a szakképesítést igazoló papírt, mert míg előbbiben egy középfokú cukrász képzés térítésmentesen abszolválható, addig felnőttképzésben ugyanezért akár 200 ezer forintot is elkérhetnek tőlünk.

A törvény betűje szerint szakképzést folytathat tehát a szakközépiskola, a szakképző iskola, a felsőoktatási intézmény, az állami- vagyis akkreditált -felnőttképzési intézmény, iskolarendszeren kívüli szakmai képzést folytató intézmény, illetve központi képzőhely. A szakképzések legnagyobb hányadát a középfokú oktatási intézmények bonyolítják, ezekben leginkább középfokú szakképesítéseket lehet szerezni, de egyre több példa van arra is, hogy a középfokú intézmény szerződve egy felsőoktatási intézménnyel, felsőfokú szakképzéseket is kínálatára tűz.

(eduline)