német
#Suli, munka

Német érettségi 2010 - MEGOLDÁSOK

2010.05.07.
1 perces olvasási idő

Rendben elkezdődtek a német írásbeli érettségik péntek reggel 8 órakor a középiskolákban, rendkívüli esemény nem történt.

A középszintű feladatsor megoldásai

Az emelt szintű feladatsor megoldásai

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint középszinten 1.063 helyszínen 27.121-en, emelt szinten 45 helyszínen 2.222-en tesznek érettségit ebből a tárgyból.

A német nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész az "Olvasott szöveg értése" 60 perc időtartamú, a második rész, a "Nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces "Hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, majd végül az "Íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem vehető igénybe.

Emelt és középszinten is az egyes vizsgaösszetevők értékelése egymástól független, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.