Főoldal / SULI / Új műfaj? Online zaklatás
  2009-11-20

Új műfaj? Online zaklatás

A középiskolások csaknem 65%-a mondja azt, hogy az előző tanévben őt igenis zaklatták. Ezt egy amerikai kutatócsoport végezte el a fiatalok minden rétegéből. Homoszexuálisok, heteroszexuálisok, fiatalok és idősebb fiatalok, mind-mind valami miatt áldozatok lettek.

Az erőszakoskodás sok iskola komoly problémája. És sajnos az erőszaknak semmi sem jobb példája, mint a tavaly tragikusan elhunyt 11 éves fiatal kisfiú Carl Walker esete. Ő 11 évesen felakasztotta magát, tavaly áprilisban. Mindennap zaklatták, és a leggyengébb megjegyzés rá a „buzi” volt. El sem tudjuk képzelni, hogy vajon mit élhetett át.

- hirdetések -

Az iskolai erőszak sajnos egy nemzetközi problémává nőtte ki magát. Ezért csak nemzetközi összefogással lehet rá megoldást találni, és kezelni ezt az elharapódzott problémát.

Néhány iskolának már vannak az erőszak ellen felhívó plakátjai, de ez a mostani program ennél is átfogóbb dolgot szeretne. Azt, hogy ugyanolyan finanszírozást kapjanak, mint a drogellenes kampányok. És épüljön ki egy olyan oktatáspolitika, amely felhívja a figyelmet az erőszakra, és nem tesz különbséget ember között szexuális identitás, vallás, bőrszín vagy egyéb más dolog miatt.

Új "műfaj"? Szöveges zaklatás?

Biztos volt már olyan, hogy kaptál egy sms-t, vagy egy email-t, amelyet nem neked címeztek. Vagy esetleg neked címeztek, csak zaklatni akartak vele? Esetleg bántani? Sajnos, ez a zaklatási módszer a modern technika fejlődésével egyre inkább előtérbe került, és egyre több fiatal jelenti, hogy őket valamilyen módon megpróbálták zaklatni.

Ezek az üzenetek a legtöbbször teljesen névtelenek, és az elkövető egy álnév, vagy egyszerűen egy rejtett szám mögé bújva próbálja zaklatni az áldozatát. Ne add be a derekadat!

Most pedig itt van pár apró tipp, amely segíthet elkerülni, hogy zaklatás vagy később erőszak áldozata legyél:

• Ne válaszolj! Természetesen érthető, ha dühös vagy és ideges, és válaszolni szeretnél, de ne tedd! Ezáltal az elkövető azt az üzenetet kapja felőled, hogy te „partner” vagy. Ha nem válaszolsz, nagyobb az esélye, hogy az elkövető fel fogja adni.
• Mentsd el a szöveget! Ha annyira durva a szöveg, hogy esetleg feljelentést akarsz tenni a rendőrségen, szükséged lesz némi írásos bizonyítékra is.
• Mond el egy megbízható felnőttnek, hogy kaptál üzenetet, és folyamatosan tájékoztasd, ha esetlegesen újak érkeznek.
• Beszélj az igazgatóddal ha úgy érzed, hogy az elkövető valamelyik osztálytársad, vagy iskolatársad. A legtöbb iskolának van egy terve, és egy álláspontja az erőszakkal kapcsolatban.
• Jelentsd a rendőrségnek, ha megfenyegetnek! Nem elég, hogy jelented, kell bizonyíték is. Ha internetes a zaklató jegyezd meg az oldalt és a nicknevet, és mellékeld az üzenetét/üzeneteit is. Ha telefonos, vidd be a telefonodat, és egy számlát is, hogy biztosan legyen bizonyíték!

Sajnos az internetes zaklatás módszerei határtalanok, ez is csak egy a sok közül. A modern világ „csodái” vagy inkább „átkai” segítségével az eszköztáruk szinte már kifogyhatatlan. Viszont, ha odafigyelünk és időben sikerül a megfelelő emberekkel beszélni, akkor mindez megelőzhető.

(Cs. B.)