Főoldal / RECEPTEK / Szedres joghurt formában cukorbetegeknek
  2018-08-08

Szedres joghurt formában cukorbetegeknek

Nyárra kitűnő desszertötlet a szedres joghurt. Hűsítő, finom és nagyon egészséges. Fogyasszák cukorbetegek, lisztérzékenyek, csontritkulásosok és epebetegek is.

- hirdetések -

Hozzávalók:

  • 30 dkg friss vagy mélyhűtött szeder
  • 4 ek citromlé
  • 3 dl joghurt
  • 4 ek édesítőpor
  • 1 tojásfehérje
  • 2 dl tejszín
  • csipetnyi só
  • 3 ek zselatinpor

a mártáshoz:

  • 25 dkg túró
  • 1 ½ dl tej
  • ½ citrom reszelt sárga héja
  • 4 ek citromlé
  • 2 ½ - 3 ek édesítőpor

Elkészítés:

Díszítéshez félrerakunk néhány szem szedret, a többit a turmixgép poharába öntjük. Rálocsoljuk a citromlevet, és pépesre törjük. Szitán átnyomjuk, hogy a magjai ne kerülhessenek bele a desszertbe. Ezután a gyümölcspürét tálba öntjük, hozzátesszük a joghurtot, és 3 evőkanál édesítőporral összekeverjük. A tojásfehérjét 1 evőkanál édesítőporral kemény habbá verjük. Ugyancsak felverjük a tejszínt.

A zselatint 1 dl hideg vízbe áztatjuk, majd kis lángra téve, folyamatosan kevergetve, kissé folyósra melegítjük. A gyümölcsös joghurthoz keverjük a tojásfehérjehabot, valamint a tejszínhabot is. Egy nagyobb formát (akár kuglófformát) hideg vízzel kiöblítünk, majd beleöntjük a gyümölcsös habot.

A tetejét egyenletes simára igazítjuk, folpack fóliával befedjük, és a hűtőszekrényben fél napig dermesztjük. Tálalás előtt a formából tálra borítjuk. A mártáshoz turmixgépbe tesszük a túrót, ráöntjük a tejet, és a citromlevet, valamint beleszórjuk a citromhéjat. Az édesítőporral kellően édesre ízesítjük, majd habos krémmé keverjük, a joghurtos szeder köré öntjük.

Nehézség: közepes

Jó étvágyat!