fiatalkori dohányzás
#Prevenció

Dohányzás a fiatalok körében: drasztikusan nő a cigiző lányok száma

2016.07.05.
1 perces olvasási idő

Magyarország a dohányzás tekintetében élen jár a nemzetközi viszonylatokban, a lakosság kb. 32%-a dohányzik. A legtöbb dohányos ugyan a 30-39 éves korosztályból kerül ki, azonban a fiatalkori dohányzás is nagy mértéket öltött az elmúlt években.

boe

A 11 évesek 15%-a, a 15 évesek 62%-a szívott már el legalább egy szál cigarettát. A nemek szerint megoszlás tekintetében pedig megfigyelhető a dohányzó lányok számának és arányának növekedése.

Tudtad? Mit okozhat napi néhány szál cigaretta elszívása?

A dohányzó fiúk száma 15 és 18 éves koruk között kis mértékben nő csak 42%-ról 47%-ra (ami még így is hihetetlenül magas szám!), ezzel szemben a dohányzó lányok száma megduplázódik: 23%-ról 48%-ra nő!

cigi

A fiatalkori dohányzás jellemzői

A serdülőkori dohányzás legfontosabb kockázati tényezője a környezet, amely a serdülőt körülveszi. Lényeges a kortárs hatás, hiszen gyakori – bár szerencsére egyre kisebb mértékben –, hogy a dohányzás egyfajta státusz-szimbólum, a „menőség” jele.

Olvass tovább! Pia, cigi - Csak a társaság miatt?

Fontos továbbá a családi és az iskolai környezet is, a szülők, tanárok, szomszédok dohányzási szokásai, a példa, amit a gyermek lát. A szociális kapcsolatok mellett az iskolai teljesítmény, tanulmányi eredmény, az iskolán kívüli sport és egyéb tevékenységek is összefüggésbe hozhatók a dohányzás elkezdésével.

A fiatalkori dohányzás hatását súlyosbítja, hogy a serdülők szervezete még fejlődésben van: mind az idegrendszer, mind az immunrendszer jelentős változásokon megy keresztül, és ez az életkor a nemi érés időszaka is. Ennek következtében a cigarettában található káros anyagok sokkal nagyobb hatással vannak egy fiatal szervezetére. A 14-18 éves kor közötti fiatalok idegrendszere sokkal élénkebben reagál a nikotinra, mint a felnőtteké. Amellett, hogy a dohányzó fiatalok száma egyre növekszik, nemcsak az aktív dohányzás jelent veszélyt erre a korosztályra, hanem a passzív dohányzás is.

Te tudod? Mi az a passzív dohányzás?

A dohányzás mellett a vízipipázás is nagyon népszerű a fiatalok körében. Számos tévhit ellenére azonban a vízipipa fogyasztása épp olyan káros az egészségre nézve, mint a cigarettázás. A vízipipa emellett hajlamosít különböző fertőzések egymásnak való átadására, különösen közös szipka használatakor. Tekintsd meg az egeszseg.hu infografikáját, amelyből sok érdekesség kiderül a vízipipázásról:

Forrás: egeszseg.hu

(Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete: semmelweis.hu/boe, BOE Facebook)