#Mozgás

Londonra figyel a világ

2012.07.30.
1 perces olvasási idő

Az Olimpiai Parkot 205 nemzet több mint 10 ezer sportolója tekintheti ideiglenes otthonának. A 30. nyári játékokra a britek 14,2 milliárd dollárt költöttek, a sportolók mellett több millió turista is érkezett a brit fővárosba.

A közel 9 milliós metropolisz egyébként is retteg a közlekedési káosztól, függetlenül az olimpiától. A neves sporteseményre készülve sokan vettek biciklit a dugók elkerülésére, és külön weboldal nyílt azért, hogy segítse a metrók helyett más útvonalak tervezését. A brit vezetők arra buzdítják alkalmazottaikat, hogy menjenek szabadságra vagy dolgozzanak otthonról, amíg tart az olimpia, hogy ilyen módon is csökketnsék a dugók kialakulását, már amennyire lehet.

Készültség a köbön!

Soha nem látott méreteket öltött a rendőri és a katonai készültség. A Temzén a haditengerészet legnagyobb hajója állomásozik, a légi bázisokon a II. világháború óta először állnak készenlétben harci repülőgépek. A 12 ezer rendőr mellé a hadsereg 13 ezer katonát is bevet, csak a főváros védelme legalább egymilliárd fontba kerül.

A versenyzők az eső mellett a terrorakcióktól tartanak a leginkább. Az izraeli sportolók az iráni támadóktól félnek, ráadásul most kezdődött a Ramadán, a muszlim böjti hónap. Az égiek segítségét pedig XVI. Benedek pápa imája garantálja.

Ez is mega olimpia

olimpiaKörülbelül egymilliárd tévénéző figyelmétől kísérve nyitotta meg pénteken este a 2012-es londoni nyári olimpiai játékokat II. Erzsébet királynő. A megnyitóra 15 ezer négyzetméternyi színpadterületet alakítottak ki a kelet-londoni Stratford városrészben, a műsorban 15 ezer önkéntes vett részt, az előadásra 23 ezer jelmez készült.

A sportoló vendégeket 2818 apartmanban, összesen több mint 250 ezer négyzetméteren helyezték el, egy-egy hálószoba maximum kétszemélyes. A magyar küldöttség - köztük a több mint 150 fős sportolói csapat - a románokkal egy épületben lakik, közvetlenül a falu bejáratával szemben, ezt már messziről látni, a feljebb lévő szintek erkélyeit ugyanis a piros-fehér-zöld lobogó díszíti.

A sportolók valamennyi szolgáltatást, így a központi étkezdét, a fitnesztermeket, valamint a játéktermet és a tetszetős, ápolt parkokat is könnyen, néhány perces sétával elérhetik. A fitnesztermek a legmodernebb eszközökkel felszereltek, az úgynevezett pihenőteremben, a The Globe-ban pedig többféle szórakozási lehetőség - billiárd, videó- és társasjátékok, könyvek, újságok - várja a versenyzőket.

(Tóth András újságíró, MTI)

Kapcsolódó címkék

sport