foci
#Mozgás

Mérgező mezek a foci Eb-n

2012.06.29.
1 perces olvasási idő

Az Európai Fogyasztóvédelmi Központ (BEUC) arra figyelmezteti a szurkolókat, hogy gondolják meg, vesznek-e az Eb-n árult mezt, ugyanis a kutatásaik alapján egyes mezek „aggasztó” mennyiségű vegyszert tartalmaznak.

Az Európai Fogyasztóvédelmi Központ (BEUC) dolgozói az Adidas, Nike és Puma által forgalmazott szurkolói mezekben találtak jelentős mennyiségű vegyi anyagokat, egész pontosan a lengyel, a spanyol, a német, az orosz, az ukrán, az olasz, a francia, a holland és a portugál válogatott csapatok színeivel „fémjelzett” mezekben.

A BEUC szerint az egyik rendező ország (Lengyelország) mezei olyan mértékben veszélyesek, hogy be kellene tiltani őket. Ólmot találtak 6 csapat mezeiben – a spanyol, német, ukrán, orosz, francia és olasz szurkolómezek szennyezettek ezzel az anyaggal. A spanyol és német mezekben az ólom szintje meghaladta a gyerekek számára készített termékekben megengedett mennyiséget, a portugál és holland mezek pedig még nikkelt is tartalmaztak.

A BEUC igazgatója, Monique Goyens így nyilatkozott: „A szurkolók akár 90 eurót (közel 25 000 Ft-ot) is kiadnak a kedvenc csapatuk mezéért. A legkevesebb, amire számíthatnak, hogy egy minőségi és biztonságos terméket vásárolnak. A gyártók tisztességtelenek, mivel olyan anyagokat alkalmaznak, amely egyaránt káros az emberekre és a környezetre. Tesztjeink eredményei azt jelzik, hogy Európában a vegyi anyagokkal kapcsolatos törvények alkalmatlanok arra, hogy megtiltsák a fogyasztók általá vásárolt termékekben található veszélyes anyagok jelenlétét.

(Gy. A., telegraph.co.uk)

Kapcsolódó címkék

sport