#Mozgás

Mindent a 2012-es foci Eb-ről

2012.06.08.
1 perces olvasási idő

Az Európa-bajnokság jelmondata: Közösen írunk történelmet arra a tényre utal, hogy Lengyelország és Ukrajna rendezi az európai futball legrangosabb eseményét.

Embléma és jelmondat

ebA 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság emblémáját Kijevben mutatták be 2009. december 14-én. Az embléma a rendező Lengyelország és Ukrajna nemzeti színeiben pompázó szirmokat és egy virágzó labdát ábrázol.

Az Európa-bajnokság jelmondata: "Közösen írunk történelmet" arra a tényre utal, hogy Lengyelország és Ukrajna egy ország volt a múltban és most két kelet-európai nemzetként rendezhetik meg az európai futball legrangosabb eseményét.

A labda

Az Európa-bajnokság hivatalos labdája a Tango 12, amelyet a csoportok sorsolásakor, 2011. december 2-án mutattak be először. A labda a 80-as években jellemző, az eredeti Tango labda terveinek modernizált változata, az Adidas két éves fejlesztésének eredménye. Több szövetség, klub és népszerű labdarúgó is tesztelte és véleményezte.

A labdán megtalálhatóak a két rendező ország zászlajának színei. A formavilág emlékeztet a helyi képzőművészetre, illetve a labdarúgásra jellemző egyetértésre, versengésre és szenvedélyre. A játékszert laboratóriumokban is tesztelték, mindenben megfelel a nemzetközi szövetség vonatkozó követelményeinek. A Tango 12 az eddigi legalaposabban ellenőrzött Adidas-labda. (forrás: wikipedia)

Zene

Egy német énekesnőre, Oceana énekli a labdarúgó-Európa-bajnokság hivatalos dalát. Az Endless summer című dal igazi nyárias hangulatú popzene.

Stadionok

Lengyelország és Ukrajna 4–4 városa ad otthont a mérkőzéseknek. A nyitómérkőzést Varsóban, a döntőt Kijevben rendezik.

Lengyelország

stadion

Varsó - Nemzeti Stadion

Férőhely: 55 920

eb stadion

Poznan - Városi Stadion

Férőhely: 45 830

foci

Wroclaw - Városi Stadion

Férőhely: 45 771

labdarúgás

Gdansk - PGE Arena Gdańsk

Férőhely: 44 000

Ukrajna

stadion

Kijev - Olimpiai Stadion

Férőhely: 70 050

stadion

Donyeck - Donbasz Aréna

Férőhely: 51 504

aréna


Lviv - Aréna Lviv

Férőhely: 34 915

foci

Harkov - Metaliszt Stadion

Férőhely: 38 863

A foci Eb helyszínei

helyszínek

(Forrás: Wikipédia, Fotók Forrása: UEFA)

Kapcsolódó címkék

sport