rasszista
#Mozgás

Rassszista félelmek a foci Eb-n

2012.05.31.
2 perces olvasási idő

A nemzetközi futballszervezetek rasszista megnyilvánulások megjelenésétől tartanak a nyári labdarúgó-Európa-bajnokság idején, miután egy dokumentumfilm rávilágított: a rasszizmus súlyos probléma mindkét vendéglátó országban.

Egy, a BBC csatornán sugárzott tényfeltáró film mélyrehatóan bemutatta a rasszizmussal összefüggő futballhuliganizmus jelenlétét mind Lengyelországban, mind Ukrajnában. A két országban június 8-án kezdődik a labdarúgó-Eb. Különböző jelentések már foglalkoztak a játékban megjelenő erőszakos viselkedéssel, de a Panorama című műsor megdöbbentő felvételei után, - például, ahogy a tömeg „majmok!” kántálással fogadta a fekete bőrű játékosokat, sértő szavakkal illette a sportolókat, illetve fizikailag is megfenyegette őket - újra napirendre került az ügy az UEFA-nál.

Ázsiai diákok által készített felvételeken az látható, ahogy a kharkivi Metalist stadionnál – ahol három csoport mérkőzései is zajlanak majd – a szurkolók egymást náci karlendítéssel üdvözlik, és antiszemita jelszavakat harsognak. „Én megbízom a szurkolókban, de azért szemmel fogjuk tartani őket.”- mondta Michel Platini, az UEFA elnöke. „Ez minden tornán létező probléma.” - tette hozzá.

Az UEFA azonban attól tart, hogy ez a nem kívánatos jelenség az idén az átlagosnál is erősebb lesz. A világgazdasági válság hatására a várakozások szerint az átlagosnál jóval kevesebb szurkoló utazik a helyszínre. Míg a korábbi tornákon a stadionokat jellemzően a külföldi szurkolók töltötték meg, most várhatóan a lengyel, illetve ukrán focirajongók lesznek többségben. Sajnos mindkét országban jelen van a kulturális intolerancia, és a rasszizmus, amely a futballszurkolók körében szélsőségesen elterjedt. A dokumentumfilm tanúsága szerint a fekete játékosokat ért atrocitások mindennaposak mindkét országban. Az UEFA tudatában van annak, ha ez a torna légkörét is megfertőzi, és annak beláthatatlan következményei lehetnek.

A rasszista megnyilvánulások különösképpen érinthetik az angol válogatottat. A 23 kerettagból 8 fekete bőrű, beleértve olyan hatalmas sztárokat, mint Ashley Cole, a Bajnokok Ligája győztes Chelsea védője, vagy Joleon Lescott az angol bajnok Manchester City játékosa. Sok játékos családja úgy döntött, hogy inkább el sem látogat az Eb-re. Alex Oxllade-Chamberlain apja is az otthon maradás mellett döntött, annak ellenére, hogy fia mindössze 18 éves, és ez lesz az első nemzetközi megmérettetése. A korábbi angol sztár Sol Campbell a műsorban szintén lebeszélte a szurkolókat az utazásról. „Maradjanak otthon, és inkább a tévében nézzék a meccseket, ne kockáztassák meg, hogy koporsóban térjenek haza.” – mondta.

Habár minden futballista bízik a problémamentes, magas színvonalú rendezésben, a körülmények nem tűnnek igazán biztatónak. Egy két csillagos szállodában például több mint 1000 dollár egy éjszaka, és ez csak egy extrém példája a szélhámosságnak. A helyszínek közti hatalmas távolságok drágává és bonyolulttá teszik az utazást is. Az olyan városokban pedig, mint Donyeck, ahol szokatlan a turisták áradata, egyszerűen nem lehet szállást találni.

Ez a harmadik alkalom, hogy társrendezésben valósul meg a torna. A társrendezés nehézkes és nem igazán ideális rendezési forma. A 2000-es holland-belga Eb kivitelezhető volt, elsősorban az érintett országok kis mérete és a köztük lévő zökkenőmentes utazás miatt. A 2008-as svájci-osztrák rendezésű sportesemény már kevésbé bizonyult jó döntésnek. A rendező országok csapatai eleve delegálják magukat a bajnokságra, ami ezen országok fociját figyelembe véve eléggé gyengítette a 16 (egyébként máskor 24) csapatos összecsapás színvonalát.

Az UEFA ilyen értelemben vett adminisztratív hibája még elnézhető, de a rasszizmus már ezen túlmutat. A futball Eb a második legjelentősebb torna a világbajnokság után. Amennyiben a félelmek valóra válnak, előfordulhat, hogy az előző évtizedek botrányai visszatérnek a sportpályákra. Az UEFA és a futball világa lélegzet-visszafojtva figyel.

(H.P.)

Kapcsolódó címkék

sport