sport
#Mozgás

Tizenöt perc sportért három évet kapunk

2013.03.28.
1 perces olvasási idő

Már napi 15 perc testmozgás is elég ahhoz, hogy életünket akár három évvel is meghosszabbítsuk – adta hírül egy tajvani kutatás.

A mozgásban szegény életmódot élőknek 14 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy idő előtt halálozzanak el a napi szinten 15 percet sportolással töltőkkel szemben – írja a The Lancet című tudományos folyóiratban megjelent összefoglalóban a Tajvani Testnevelési Egyetem és az állami Egészségkutató Intézet kutatógárdája. A várható élettartam-eltérés a három évet is elérheti.

A tajvani kutatók 400 ezer olyan ember adatait elemezték, akik 1996 és 2008 között általános orvosi vizsgálaton vettek részt, s ekkor testmozgási szokásaikról is részletesebben beszámoltak.

A tudósoknak így összesen 8 évre volt bepillantása abba, hogy a közreműködők egészségi állapota hogyan alakult, s arra is lehetőségük nyílt, hogy megállapítsák, mi az a minimális testmozgás, amelynek már érezhető hatása van a várható élettartam szempontjából. A kutatók összesen öt kategóriába sorolták a résztvevőket – az inaktívtól a nagyon aktívig terjedően.

Az inaktív csoport tagjaihoz képest a minimális időt sportolással töltők napi szinten átlagosan 15 percet fordítottak mozgásra, ám már ez is elegendő ahhoz, hogy a korai elhalálozás rizikóját 14 százalékkal csökkentsék. Minden további 15 percnyi sport további 4 százalékkal csökkenti a tényezőt, s emellett a daganatos megbetegedés mint halálok kialakulásának kockázata is 1-1 százalékkal csökkent.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a megállapítás mind férfiak, mind nők esetében helytálló, s minden korosztályra vonatkozik.

(Forrás: Fókuszban a Nő, fitforfun.de)

Kapcsolódó címkék

sport